Grzyby marynowane w słodko-kwaśnej zalewie
2021-09-07
łatwy
30 min
4
Do marynowania nadają się prawie wszystkie gatunki grzybów leśnych, jak i tych kupowanych w sklepie. Wybierajmy grzyby niezbyt twarde. Najlepiej smakują prawdziwki, rydze, kurki, maślaki, podgrzybki, kozaki, gąski, pieczarki i opieńki.
SKŁADNIKI
- 1 kg świeżych grzybów
- 3 cebule
- pieprz w ziarnkach
- ziele angielskie
- gorczyca
- goździki
- chrzan
- kwasek cytrynowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do marynowania można wziąć kapelusze młodych borowików, maślaki, gąski, kurki, rydze, opieńki, pieczarki lub boczniaki (do słoika włożyć jeden gatunek grzybów). Grzyby oczyścić, umyć i gotować w osolonej i lekko zakwaszonej kwaskiem cytrynowym wodzie około 15 minut.
- Następnie odcedzić, przelać przegotowaną zimną wodą i ułożyć w słoikach.
- Pomiędzy grzyby włożyć obgotowane małe kawałki cebuli.
- Dodać po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, 2-3 goździki i kawałek chrzanu.
- Przygotować zalewę - zagotować wodę z solą i cukrem, dodać ocet.
- Gorącą zalewę wlać do słoików, słoiki od razu zamknąć.
- Pasteryzować około 20 minut od momentu zagotowania wody.
Jak mrozić grzyby?