Grzyby marynowane w słodko-kwaśnej zalewie

2021-09-07
Dagmara Kijanowska
grzyby-trzy-sposoby-na-grzyby-marynowane.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Marynowane grzyby to ulubiony dodatek do potraw bardzo wielu osób.
łatwy
30 min
4

Do marynowania nadają się prawie wszystkie gatunki grzybów leśnych, jak i tych kupowanych w sklepie. Wybierajmy grzyby niezbyt twarde. Najlepiej smakują prawdziwki, rydze, kurki, maślaki, podgrzybki, kozaki, gąski, pieczarki i opieńki.

SKŁADNIKI

  • 1 kg świeżych grzybów
  • 3 cebule
  • pieprz w ziarnkach
  • ziele angielskie
  • gorczyca
  • goździki
  • chrzan
  • kwasek cytrynowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do marynowania można wziąć kapelusze młodych borowików, maślaki, gąski, kurki, rydze, opieńki, pieczarki lub boczniaki (do słoika włożyć jeden gatunek grzybów). Grzyby oczyścić, umyć i gotować w osolonej i lekko zakwaszonej kwaskiem cytrynowym wodzie około 15 minut.
  • Następnie odcedzić, przelać przegotowaną zimną wodą i ułożyć w słoikach.
  • Pomiędzy grzyby włożyć obgotowane małe kawałki cebuli.
  • Dodać po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, 2-3 goździki i kawałek chrzanu.
  • Przygotować zalewę - zagotować wodę z solą i cukrem, dodać ocet.
  • Gorącą zalewę wlać do słoików, słoiki od razu zamknąć.
  • Pasteryzować około 20 minut od momentu zagotowania wody.
Jak mrozić grzyby?
Dagmara Kijanowska