Grzyby marynowane w occie z cebulą i marchewką
2021-09-08
średni
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Marynowanie grzybów to doskonały sposób, aby dłużej cieszyć się ich niepowtarzalnym aromatem i smakiem. Pamiętajmy jednak, iż walory smakowe grzybów w dużej mierze zależą od odpowiedniego ich przyrządzenia. Oto rewelacyjny przepis na grzyby marynowane w occie, z cebulą i marchewką.
SKŁADNIKI
- 3 kg grzybów
- 1 średnia cebula
- 1 marchewka
- 1 l wody
- 0,5 l octu 10%
- 1 łyżka soli
- 4 łyżki cukru
- ziele angielskie
- liście laurowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać i wrzucić do wrzącej wody. Gotować przez około 5 minut. Odcedzić.
- Zagotować 1 l wody. Dodać pokrojone w plasterki cebulę i marchewkę. Wlać 0,5 l octu, dodać cukier i sól. Całość doprowadzić do wrzenia.
- Do wcześniej przygotowanych słoiczków włożyć po 1 listku laurowym, 2-3 kuleczki ziela angielskiego oraz po 1 plasterku cebuli i marchewki.
- Słoiki napełnić grzybami, zalać zalewą i dokładnie zamknąć. Tak przygotowane pasteryzować we wrzątku przez około 5 minut.
Jak mrozić grzyby?