Grzyby leśne pasteryzowane w słonej zalewie: stary, sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Grzyby leśne pasteryzowane w słonej zalewie to idealny sposób ich przechowania. Przed użyciem wystarczy grzyby odcedzić, a następnie przygotować z nich sos śmietanowy – doskonały do mięs, ziemniaków czy makaronów.
Gotują, testują i piszą dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg grzybów
- 15 dag cebuli
- kilka ziaren pieprzu i listków laurowych
- 1/2 litra wody
- 2 dag soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wyczyszczone i wypłukane grzyby zalać wodą, krótko obgotować i odcedzić.
- Pokroić na paski.
- Cebulę pokroić w talarki, zalać wodą i zagotować razem z solą i przyprawami,
- W umytych i wyparzonych słoikach układać grzyby z cebulą, zalać solanką do 3/4 wysokości.
- Pasteryzować dwukrotnie - najpierw jedną godzinę, a po upływie doby powtórnie, przez 30 minut.