Grzyby leśne pasteryzowane w słonej zalewie: stary, sprawdzony przepis

2021-03-29
Grzyby leśne pasteryzowane w słonej zalewie: stary, sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock W sezonie grzybowym warto przygotować z grzybów zaprawy na zimę
łatwy
35 min
4

Grzyby leśne pasteryzowane w słonej zalewie to idealny sposób ich przechowania. Przed użyciem wystarczy grzyby odcedzić, a następnie przygotować z nich  sos śmietanowy  – doskonały do  mięs, ziemniaków czy makaronów.

Gotują, testują i piszą dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg grzybów
  • 15 dag cebuli
  • kilka ziaren pieprzu i listków laurowych
  • 1/2 litra wody
  • 2 dag soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wyczyszczone i wypłukane grzyby zalać wodą, krótko obgotować i odcedzić.
  • Pokroić na paski.
  • Cebulę pokroić w talarki, zalać wodą i zagotować razem z solą i przyprawami,
  • W umytych i wyparzonych słoikach  układać grzyby z cebulą, zalać solanką do 3/4 wysokości.
  • Pasteryzować dwukrotnie - najpierw jedną godzinę, a po upływie doby powtórnie, przez 30 minut.