Gruszki z żurawiną: dżem żurawinowo-gruszkowy [przepis]
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Gruszki to typowo jesienne owoce, które o tej porze roku są najsmaczniejsze. Dostarczają przy tym wielu cennych witamin i chronią organizm przed przeziębieniem. W połączeniu z pomarańczą oraz z żurawiną stworzą wyjątkowe trio, którego smak zachwyci nawet najwybredniejszych koneserów. Wypróbuj przepis na dżem żurawinowo-gruszkowy.
źródło: materiały prasowe
SKŁADNIKI
- 10-12 nasion kardamonu
- 1 laska wanilii
- 2 małe gruszki (np. anjou)
- 500 g świeżej żurawiny amerykańskiej
- 75 ml wody
- skórka z 1 organicznej pomarańczy
- 250 g cukru żelującego (2:1)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzbietem noża delikatnie postukać w nasiona kardamonu. Laski wanilii przeciąć wzdłuż i wyskrobać z nich miąższ. Gruszki pociąć na ćwiartki, obrać, usunąć z nich pestki i pokroić w kosteczkę.
- Przygotowane składniki wymieszać w garnku z żurawiną amerykańską, wodą, skórką z pomarańczy i cukrem żelującym.
- Wszystko razem, mieszając, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3 minuty (nadal mieszając). Następnie wyjąć laskę wanilii i skórkę z pomarańczy (nasiona kardamonu trudno jest wybrać, tak więc należy najpierw wypełnić słoiki dżemem i wybierać je dopiero przy spożyciu).
- Zakręcane słoiki wypełnić dżemem aż po same brzegi, zakręcić i postawić dnem do góry na ok. 10 minut. Dżem żurawinowo-gruszkowo jest doskonałym dodatkiem do sosów do dziczyzny, pieczonej gęsi i czerwonej kapusty.