Granat: przepis na konfiturę z granatu i żurawiny
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Owoc granatu słynie z niezwykłych właściwości odżywczych. Proponujemy połączyć go z równie wartościową żurawiną i przygotować pyszną domową konfiturę. Przetestuj nasz przepis na szybką konfiturę z granatu i żurawiny.
SKŁADNIKI
- 4 szklanki pestek granatu
- 4 szklanki cukru brązowego
- 3 szklanki suszonej żurawiny
- 2 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nasiona granatu zmiksuj blenderem, a następnie wymieszaj z żurawiną, cukrem i wodą.
- Wszystko przełóż do garnka i gotuj na małym ogniu przez 45 minut. Ciągle mieszaj, by konfitura nie przypaliła się!
- W wolnej chwili wyparz słoiki i poczekaj, aż dokładnie wyschną.
- Przełóż przygotowaną konfiturę do słoików. Poczekaj, aż ostygną, i przechowuj je w chłodnym miejscu.