Galaretka z żurawiny: sprawdzony przepis
2021-03-29
średni
40 min
4
Żurawinę najczęściej trafia do konfitur serwowanych z drobiem i dziczyzną. Oprócz walorów smakowych warto docenić bogactwo witaminy C w żurawinie. Co innego zrobić z żurawiny? Proponujemy przepis na pyszną galaretkę żurawinową.
SKŁADNIKI
- 2 kg dojrzałych żurawin
- 2 kg cukru
- szklanka wody
- listki melisy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żurawinę dokładnie oczyścić i odsączyć. Włożyć do dużego garnka. Dodać cukier i wodę. Gotować tak długo, aż owoce całkowicie się rozgotują (od czasu do czasu mieszać).
- Następnie przetrzeć je przez sito o drobnych oczkach. Przecier ustawić na ogniu i gotować przez 3 do 5 minut.
- Gorącą masę przelać do umytych i wyparzonych słoików, dodać po listku melisy cytrynowej, zamknąć i ostudzić.
- Galaretkę z żurawiny pasteryzować w temperaturze 90°C. Można ją podawać do gorącego drobiu i dziczyzny lub (rozmieszaną z chrzanem, musztardą i sokiem z cytryny) jako sos do zimnych mięs i pasztetów.