Galaretka jeżynowo-jabłkowa: przepis na przetwory z owoców
2021-03-29
średni
40 min
4
Wśród przetworów z owoców królują dżemy i konfitury. Ale równie dobrze można zrobić smaczne galaretki! Proponujemy, by połączyć ze sobą dwa rodzaje letnich owoców: jeżyny i jabłka. Poznaj sprawdzony przepis na galaretkę jeżynowo-jabłkową.
Galaretka z jeżyn i jabłek to sposób na wykorzystanie najlepszych właściwości obu rodzajów owoców. Jabłkowe pektyny zapewniają odpowiednią konsystencję, jeżyny dają kolor i zapach.
SKŁADNIKI
- 2 kg jeżyn
- 2 kg cukru
- 2 kg jabłek
- ziarenka z laski wanilii
- 2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczone owoce wkładamy do rondla. Jeżyny lekko rozgniatamy, mieszamy z posiekanymi jabłkami. Jabłka powinny być czyste, starannie umyte, ale siekamy je razem ze skórkami, pestkami i ogonkami. W ten sposób wykorzystamy cenne pektyny, których najwięcej jest w skórkach i gniazdach nasiennych. Rozgotowujemy na jednolitą masę.
- Teraz czas na trudną decyzję: możemy uzyskać galaretkę przezroczystą, ale w niewielkiej ilości, albo więcej galaretki nieprzezroczystej. Polecamy drugi wariant, choć oba dają masę o podobnym smaku.
- W wersji pierwszej masę wrzucamy na sitko albo do ściereczki i zbieramy tylko sok, który sam wypłynie. W wariancie drugim - wyciskamy.
- Sok mieszamy z cukrem, gotujemy kilka minut, dodajemy wanilię i wino. Niektórzy dodają jeszcze opakowanie żelfiksu, ale nie powinno być to konieczne.
- Masę przekładamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy, dokręcamy pokrywki i odstawiamy, odwracając słoiki do góry nogami. Gdy ostygną, wynosimy w ciemne, chłodne i suche miejsce.