Fenomenalna sałatka z leśnych grzybów na zimę do słoików
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Sałatka z leśnych grzybów to doskonały sposób na ich zakonserwowanie na zimę. Gdy znudziły ci się grzyby marynowane, duszone i smażone - zrób sałatkę według naszego przepisu i ciesz się jej smakiem zimą.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg ugotowanych grzybów
- 1 szklanka oleju
- 1/4 szklanki octu
- 3 cebule
- 5 średnich marchewek
- 3 łyżki keczupu pikantnego
- 1 łyżeczka domowej przyprawy typu jarzynka
- sól, cukier, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić w piórka, marchew obrać, zetrzeć na tarce grubych oczkach.
- Marchew i cebulę poddusić na oleju 5 minut. Dodać resztę składników.
- Wszystko razem dusić na wolnym ogniu 10-15 minut.
- Rozłożyć do wymytych i wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować przez 10 minut.