Dżem z malin i jagód: przepis na dżem malinowo-jagodowy

dzem_malinowo_jagodowy_jak_zrobic.jpg
Autor: photos.com Maliny i jagody wzajemnie uzupełniają swoje smaki
średni
120 min
4

Dżem z jagód i malin jest delikatny smaku, ma piękny, głęboki kolor i apetyczny zapach. Zrób choć kilka słoiczków, a nie pożałujesz. Wykorzystaj nasz sprawdzony przepis na dżem z malin i jagód.

Nalewka z jagód

Jagody w cukrze

Jagodowy chutney do mięs

SKŁADNIKI

  • 2,5 litra jagód
  • 1,5 litra malin
  • 1,5 kg cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyj owoce i wysusz, a potem zasyp je cukrem w dwóch garnkach - osobno maliny (0,5 kg), osobno jagody (1 kg).
  • Gdy maliny puszczą sok, postaw je na ogniu i gotuj na wolnym ogniu przez ok. godzinę. 
  • Podobnie zrób z jagodami (w tym samym czasie) - pamiętaj, aby od czasu do czasu je przemieszać!
  • Wyłącz ogień i odstaw owoce na dobę. Po tym czasie, jeśli jagody ładnie się ścięły (jeśli nie - dodatkowo podgrzewaj je przez pół godziny), wymieszamy je z przetartymi przez sitko malinami.
  • Podgrzewaj na ogniu z jagodami, aż zaczną wrzeć. Przełóż dżem do słoików i postaw do góry dnem na 5 minut.