Dżem z jagód z imbirem, miodem i cytryną: przepis
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Sprawdź, jak przygotować dżem z jagód z imbirem, miodem i cytryną. To zaskakujące połączenie, ale jagody doskonale smakują z imbirem, miodem i cytryną. Co więcej - w tej kombinacji stają się przeciwprzeziębieniowe.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg jagód
- 1/2 łyżeczki startego kłącza imbiru
- cytryna
- 15 dag miodu
- 15 dag cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jagody oczyść i opłukać.
- Umyte jagody posypać cukrem, skropić sokiem z cytryny i wstawić do lodówki na noc.
- Następnie odlać powstały sok, dodać do niego miód i imbir.
- Podgrzać sok przez 5 minut na małym ogniu, a następnie dodać do niego jagody na dżem i dokładnie wymieszać. Podgrzewać jeszcze przez 10 minut.
- Gorący dżem jagodowy nałożyć do wyparzonych słoików i mocno zakręcić, odstawić w chłodne miejsce.