Dżem pomarańczowy z marchewką: podajemy dobry przepis
2021-03-29
średni
120 min
4
Słodka karotka wbrew powszechnemu przekonaniu znakomicie nadaje się jako surowiec do przyrządzania przetworów. W Portugalii i na Bliskim Wschodzie często robi się z niej dżemy i konfitury. Interesujący smak możemy osiągnąć, łącząc marchewkę z soczystym miąższem pomarańczy. Podajemy przepis na pyszny dżem!
SKŁADNIKI
- 1 kg marchwi (karotki)
- 1 kg pomarańczy, mogą być kwaśne
- 1/2 kg cukru
- 1/4 kg cukru żelującego
- opakowanie cukru waniliowego (lepszy efekt da jednak miąższ wydłubany z dwóch strąków wanilii i roztarty z łyżką cukru pudru)
- 1/4 łyżeczki świeżo otartej gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomarańcze szorujemy szczoteczką pod gorącą, bieżącą wodą. Płuczemy w wodzie zimnej, zdejmujemy skórkę, odkładamy na bok.
- Skórkę pozbawiamy białej wyściółki, tniemy na bardzo cienkie paseczki.
- Pomarańcze kroimy w kostkę. Marchew myjemy, skrobiemy i rozdrabniamy na tarce lub w robocie kuchennym.
- Owoce, połowę skórek i marchew wrzucamy do garnka, zalewając taką ilością wody, by lekko pokryła całość.
- Zasypujemy cukrem i powoli dusimy na małym ogniu. Gotujemy, aż warzywa się rozpadną, minimum godzinę.
- Na koniec możemy jeszcze masę rozdrobnić blenderem albo decydujemy się na zachowanie na wpół rozpadających się kawałków.
- Dodajemy gałkę i wanilię, starannie mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę.
- Nakładamy do wyparzonych, gorących słoików, pasteryzujemy pod przykrywkami 45 minut.
- Zakręcamy, odstawiając słoiki dnem do góry, aż do zupełnego wystygnięcia.