Dżem gruszkowy do mięs: przetwory z gruszek

Jedzenie, które leczy - JAKIE PRODUKTY LECZĄ różne dolegliwości? Gruszki
Autor: thinkstockphotos.com Dżem gruszkowy z aromatami tymianku, imbiru i wanilii to znakomity dodatek do mięs
średni
60 min
4

Gruszki to jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych polskich owoców. Warto więc przygotować z nich przetwory na zimę. Dżem z gruszek do mięs subtelnie podkręci smak wytrawnych dań.

SKŁADNIKI

  • 1 kg dojrzałych gruszek
  • 30-40 dag cukru
  • sok z cytryny
  • 1 laska wanilii
  • 4-5 goździków
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżeczki świeżego posiekanego tymianku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gruszki obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na części i skropić sokiem z cytryny.
  • W rondlu zagotować szklankę wody, włożyć przygotowane owoce i gotować pod przykryciem do chwili, gdy staną się miękkie (ok. 10 minut).
  • Następnie dodać cukier, przyprawy i gotować na małym ogniu, aż odparuje woda.
  • Gorący dżem włożyć do wyparzonych słoików i zamknąć.