Dynia marynowana z przyprawami
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Sezon na przetwory z dyni trwa w najlepsze. Sprawdź zatem, jak zrobić dynię marynowaną w occie z przyprawami, smaczny dodatek do mięs, sałatek i kanapek. Oto przepis!
SKŁADNIKI
- Składniki: 3 kilogramy dyni
- Zalewa: 2 litry wody, 3 szklanki octu 6%
- 18 g ziela angielskiego, 18 g goździków, 12 listków laurowych
- Kilka listków: kolendry, estragonu, rozmarynu, tymianku
- 9 dag soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytą dynię obrać, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Zanurzyć ją na sitku do wrzącej wody na 4-5 minut (lub po prostu obgotować i odcedzić), odsączyć.
- Kawałki dyni wsypać do słoików.
- Zalać przegotowaną i wrzącą zaprawą. Pasteryzować 15-20 minut w temperaturze 85 stopni C.