Domowe wino z winogron - przepis

jak_zrobic_domowe_wino_z.jpg
Autor: photos.com Domowe wino można zrobić z każdego rodzaju owoców.
średni
50 min
4

Winogrona to najpopularniejsze owoce do wyrobu wina. Z powodu warunków pogodowych nie otrzymamy jednak tak dobrego alkoholu jak Włosi, dlatego wśród składników przepisu znajduje się matka drożdżowa, która poprawi smak domowego wina z winogron.

Do zrobienia wina nadają się jedynie dojrzałe, zdrowe winogrona. Jeśli mamy do dyspozycji niepryskane owoce z działki, możemy je wyczyścić bez użycia wody. Dzięki temu nie zniszczymy naturalnych szczepów drożdżowych. Wino możemy stworzyć zarówno z odmian o mniejszych, jak i większych owocach. Unikajmy winogron kwaskowatych. Do przetwórstwa lepiej nadają się słodsze.

SKŁADNIKI

  • 10 kg winogron
  • matka drożdżowa
  • pożywka dla drożdży
  • 3 kg cukru (im większa ilość cukru, tym mocniejszy alkohol)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kilka dni wcześniej zrób lub kup matkę drożdżową. Wyciśnij z jabłek szklankę soku, dodaj łyżkę cukru i szczyptę pożywki dla drożdży.
  • Gotuj przez 15 minut.
  • Ostudź sok, dodaj drożdże winne (słodkie, najlepiej Tokaj lub Madera), zatkaj korkiem z waty i odstaw w ciepłe miejsce na dobę.
  • Po tym czasie przegotuj i ostudź 2 szklanki soku, wymieszaj z 3 łyżkami cukru, szczyptą pożywki i dodaj do odstawionego płynu.
  • Odstaw w ciemne miejsce. Matka drożdżowa powinna być gotowa po 4 - 5 dniach
  • W sokowniku wyciśnij sok z winogron.
  • Połowę cukru rozpuść w niewielkiej ilości soku. Wlej całość do butli (najlepiej 15 litrowej), dodaj matkę drożdżową i pożywkę dla drożdży. 
  • Po upływie dwóch dni rozpuść resztę cukru w moszczu i dodaj do butli.
  • Zamknij butlę korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw w ciemne miejsce na miesiąc.
  • Ściągnij wino znad osadu i odstaw do sklarowania.
  • Aby zapobiec wtórnej fermentacji, dodaj do wina trochę spirytusu lub pasteryzuj je.
Halina Zielińska
więcej