Domowe wino z winogron - przepis
2021-03-29
średni
50 min
4
Winogrona to najpopularniejsze owoce do wyrobu wina. Z powodu warunków pogodowych nie otrzymamy jednak tak dobrego alkoholu jak Włosi, dlatego wśród składników przepisu znajduje się matka drożdżowa, która poprawi smak domowego wina z winogron.
Do zrobienia wina nadają się jedynie dojrzałe, zdrowe winogrona. Jeśli mamy do dyspozycji niepryskane owoce z działki, możemy je wyczyścić bez użycia wody. Dzięki temu nie zniszczymy naturalnych szczepów drożdżowych. Wino możemy stworzyć zarówno z odmian o mniejszych, jak i większych owocach. Unikajmy winogron kwaskowatych. Do przetwórstwa lepiej nadają się słodsze.
SKŁADNIKI
- 10 kg winogron
- matka drożdżowa
- pożywka dla drożdży
- 3 kg cukru (im większa ilość cukru, tym mocniejszy alkohol)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kilka dni wcześniej zrób lub kup matkę drożdżową. Wyciśnij z jabłek szklankę soku, dodaj łyżkę cukru i szczyptę pożywki dla drożdży.
- Gotuj przez 15 minut.
- Ostudź sok, dodaj drożdże winne (słodkie, najlepiej Tokaj lub Madera), zatkaj korkiem z waty i odstaw w ciepłe miejsce na dobę.
- Po tym czasie przegotuj i ostudź 2 szklanki soku, wymieszaj z 3 łyżkami cukru, szczyptą pożywki i dodaj do odstawionego płynu.
- Odstaw w ciemne miejsce. Matka drożdżowa powinna być gotowa po 4 - 5 dniach
- W sokowniku wyciśnij sok z winogron.
- Połowę cukru rozpuść w niewielkiej ilości soku. Wlej całość do butli (najlepiej 15 litrowej), dodaj matkę drożdżową i pożywkę dla drożdży.
- Po upływie dwóch dni rozpuść resztę cukru w moszczu i dodaj do butli.
- Zamknij butlę korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw w ciemne miejsce na miesiąc.
- Ściągnij wino znad osadu i odstaw do sklarowania.
- Aby zapobiec wtórnej fermentacji, dodaj do wina trochę spirytusu lub pasteryzuj je.