Domowe przetwory: przepis na pikle z ogórków

2021-03-29
Pikle z ogórków - przepis, DOMOWE PRZETWORY
Autor: thinkstockphotos.com Ogórki plus aromatyczne przyprawy - to prosta recepta na domowe pikle ogórkowe
średni
40 min
4

Świeże ogórki królują na straganach zwłaszcza latem. Warto przyrządzić z nich domowe przetwory, np. klasyczne pikle ogórkowe. W ten sposób uchwycimy letni smak warzyw na zimę. Podajemy prosty przepis na pikle z ogórków.

SKŁADNIKI

  • 2 kg ogórków
  • 1 l wody
  • 3/4 szklanki octu 10-proc.
  • 40 dag cukru
  • suche nasiona kopru
  • czosnek
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz w ziarnach
  • 10 dag soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przerośnięte, duże, nawet zażółcone ogórki myjemy, obieramy, kroimy wzdłuż, a po wybraniu nasion kroimy w słupki. Układamy w dużym szklanym, kamiennym lub emaliowanym naczyniu, przesypujemy solą i zostawiamy na 24 godziny w chłodnym miejscu, po czym odcedzamy z solanki.
  • Z wody, octu i 20 dag cukru zagotowujemy zalewę i jeszcze gorącą zalewamy ogórki. Znowu odstawiamy na 24 godziny i odcedzamy, ale tym razem nie wylewamy zalewy. Dodajemy do niej 20 dag cukru i ewentualnie dokwaszamy octem, po czym zagotowujemy pod przykryciem.
  • Ogórki przekładamy do umytych i wyparzonych słoików;w z dodatkiem kilku ziaren ziela angielskiego, pieprzu, ząbka czosnku, liścia laurowego i nasion kopru. Gorącą zalewą napełniamy słoje i natychmiast zakręcamy. Pasteryzujemy ok. pół godziny.