Przepis na pikle z ogórków jak u babci Basi
2024-07-22
średni
40 min
4
Latem stragany obfitują w świeże ogórki. Warto wykorzystać je do przygotowania domowych przetworów, takich jak klasyczne pikle ogórkowe. Dzięki temu możemy cieszyć się letnim smakiem warzyw przez całą zimę. Przedstawiamy prosty przepis na pikle z ogórków
SKŁADNIKI
- 2 kg ogórków
- 1 l wody
- 3/4 szklanki octu 10-proc.
- 40 dag cukru
- suche nasiona kopru
- czosnek
- liście laurowe
- ziele angielskie
- pieprz w ziarnach
- 10 dag soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przerośnięte, duże, nawet zażółcone ogórki myjemy, obieramy, kroimy wzdłuż, a po wybraniu nasion kroimy w słupki. Układamy w dużym szklanym, kamiennym lub emaliowanym naczyniu, przesypujemy solą i zostawiamy na 24 godziny w chłodnym miejscu, po czym odcedzamy z solanki.
- Z wody, octu i 20 dag cukru zagotowujemy zalewę i jeszcze gorącą zalewamy ogórki. Znowu odstawiamy na 24 godziny i odcedzamy, ale tym razem nie wylewamy zalewy. Dodajemy do niej 20 dag cukru i ewentualnie dokwaszamy octem, po czym zagotowujemy pod przykryciem.
- Ogórki przekładamy do umytych i wyparzonych słoików z dodatkiem kilku ziaren ziela angielskiego, pieprzu, ząbka czosnku, liścia laurowego i nasion kopru. Gorącą zalewą napełniamy słoje i natychmiast zakręcamy. Pasteryzujemy ok. pół godziny.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Zobacz nasze ulubione przepisy na sałatki z ogórków