Przepis na pikle z ogórków jak u babci Basi

2024-07-22
Pikle z ogórków - przepis, DOMOWE PRZETWORY
Autor: thinkstockphotos.com Ogórki plus aromatyczne przyprawy - to prosta recepta na domowe pikle ogórkowe
średni
40 min
4

Latem stragany obfitują w świeże ogórki. Warto wykorzystać je do przygotowania domowych przetworów, takich jak klasyczne pikle ogórkowe. Dzięki temu możemy cieszyć się letnim smakiem warzyw przez całą zimę. Przedstawiamy prosty przepis na pikle z ogórków

SKŁADNIKI

  • 2 kg ogórków
  • 1 l wody
  • 3/4 szklanki octu 10-proc.
  • 40 dag cukru
  • suche nasiona kopru
  • czosnek
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz w ziarnach
  • 10 dag soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przerośnięte, duże, nawet zażółcone ogórki myjemy, obieramy, kroimy wzdłuż, a po wybraniu nasion kroimy w słupki. Układamy w dużym szklanym, kamiennym lub emaliowanym naczyniu, przesypujemy solą i zostawiamy na 24 godziny w chłodnym miejscu, po czym odcedzamy z solanki.
  • Z wody, octu i 20 dag cukru zagotowujemy zalewę i jeszcze gorącą zalewamy ogórki. Znowu odstawiamy na 24 godziny i odcedzamy, ale tym razem nie wylewamy zalewy. Dodajemy do niej 20 dag cukru i ewentualnie dokwaszamy octem, po czym zagotowujemy pod przykryciem.
  • Ogórki przekładamy do umytych i wyparzonych słoików z dodatkiem kilku ziaren ziela angielskiego, pieprzu, ząbka czosnku, liścia laurowego i nasion kopru. Gorącą zalewą napełniamy słoje i natychmiast zakręcamy. Pasteryzujemy ok. pół godziny.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?

Zobacz nasze ulubione przepisy na sałatki z ogórków

Redakcja
więcej