Cyklantera, dziki ogórek - marynowana cyklantera
Cyklantera, zwana też dzikim ogórkiem, to warzywo mało znane, a godne uwagi - łatwe w uprawie, smaczne i korzystne dla zdrowia. Z cyklantery można przygotować doskonałą marynatę.
Cyklantera to pnącze o owocach przypominających małe papryki. Ale smak tych owoców nieco przypomina ogórek, trochę groszek. Dlatego popularną nazwą cyklantery jest dziki ogórek. Jadalne są również młode pędy i liście tej rośliny. Cała zawiera substancje obniżające zawartość cholesterolu we krwi - polecana jest więc osobom, które mają kłopoty z wysokim cholesterolem.
Cyklanterę można jeść na surowo, ale gdy plon jest większy, warto nadmiar wykorzystać na przetwory. Jednym z polecanych sposobów jest marynowanie; w towarzystwie ostrych przypraw cyklantera zdecydowanie zyskuje.
SKŁADNIKI
- 5-litrowa miska młodych owoców cyklantery
- główka czosnku
- pęczek kopru
- szklanka octu
- łyżka cukru
- na każdy słoik - kilka ziaren kolendry, po dwa ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce cyklantery przeznaczone do marynowania powinny być młode, jasnozielone, najlepiej długości ok. 5 cm. Czyścimy je z nasion, usuwamy szypułki, ciasno układamy w słoikach, przekładając przyprawami.
Zalewę przygotowujemy z wody, octu i cukru. Gorącym płynem zalewamy cyklanterę, potrząsając słoikami, żeby bąble powietrza wydostały się na zewnątrz.
Słoiki zakręcamy, pasteryzujemy 5 do 8 minut, w zależności od wielkości słoika. Po wyjęciu słoików z garnka dokręcamy ponownie pokrywki, odwracamy naczynia do góry dnem, powoli studzimy.