Cyklantera, dziki ogórek - marynowana cyklantera

2021-03-29
kzb
cyklantera-dziki-ogorek-marynowana-cyklantera.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Cyklantera, zwana dzikim ogórkiem, doskonale nadaje się do jedzenia na surowo i do marynowania
łatwy
20 min
4

Cyklantera, zwana też dzikim ogórkiem, to warzywo mało znane, a godne uwagi - łatwe w uprawie, smaczne i korzystne dla zdrowia. Z cyklantery można przygotować doskonałą marynatę.

Cyklantera to pnącze o owocach przypominających małe papryki. Ale smak tych owoców nieco przypomina ogórek, trochę groszek. Dlatego popularną nazwą cyklantery jest dziki ogórek. Jadalne są również młode pędy i liście tej rośliny. Cała zawiera substancje obniżające zawartość cholesterolu we krwi - polecana jest więc osobom, które mają kłopoty z wysokim cholesterolem.

Cyklanterę można jeść na surowo, ale gdy plon jest większy, warto nadmiar wykorzystać na przetwory. Jednym z polecanych sposobów jest marynowanie; w towarzystwie ostrych przypraw cyklantera zdecydowanie zyskuje.

SKŁADNIKI

  • 5-litrowa miska młodych owoców cyklantery
  • główka czosnku
  • pęczek kopru
  • szklanka octu
  • łyżka cukru
  • na każdy słoik - kilka ziaren kolendry, po dwa ziarenka ziela angielskiego i pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Owoce cyklantery przeznaczone do marynowania powinny być młode, jasnozielone, najlepiej długości ok. 5 cm. Czyścimy je z nasion, usuwamy szypułki, ciasno układamy w słoikach, przekładając przyprawami. Zalewę przygotowujemy z wody, octu i cukru. Gorącym płynem zalewamy cyklanterę, potrząsając słoikami, żeby bąble powietrza wydostały się na zewnątrz. Słoiki zakręcamy, pasteryzujemy 5 do 8 minut, w zależności od wielkości słoika. Po wyjęciu słoików z garnka dokręcamy ponownie pokrywki, odwracamy naczynia do góry dnem, powoli studzimy.
kzb