Cukinia kiszona w rulonach - zdrowa i dekoracyjna

Cukinia kiszona w rulonach - zdrowa i dekoracyjna
Autor: Shutterstock Cukinia kiszona w rulonach - przetwory z cukinii o atrakcyjnej formie
łatwy
45 min
4

Tym razem proponujemy cukinię kiszoną w rulonach - zdrowe i dekoracyjne danie. Cukinia im młodsza, tym smaczniejsza. Ze względu na swoje walory smakowe i odżywcze możemy ją smażyć, gotować, a także przygotowywać z niej przetwory.

Więcej przepisów w książce "Nalewki i przetwory"

SKŁADNIKI

  • 12 młodych długich cukinii
  • 6 gałązek natki pietruszki
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 łyżki soli
  • łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • po 1/2 łyżeczki ziaren białej gorczycy i ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie umyć i osuszyć. Odciąć końcówki, pokroić wzdłuż na cienkie paski.
  • Natkę pietruszki umyć i otrząsnąć z wody, czosnek obrać.
  • Zagotować 1 i 1/2 l wody z solą, liśćmi laurowymi, pieprzem, zielem angielskim i gorczycą.
  • Ostudzić. Rozłożyć na deseczce pasek cukinii. Położyć na nim ząbek czosnku i zwiniętą gałązkę natki pietruszki. Zrolować. Owinąć wokół kolejnymi paskami cukinii, aż do uzyskania szerokości odpowiadającej szerokości słoika.
  • W ten sam sposób przygotować pozostałe paski cukinii. Włożyć do słoika rulony cukinii, układając je na sobie.
  • Zalać ostudzoną zalewą z przyprawami. Zamknąć słoiki i zostawić na 2–3 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przenieść w chłodne miejsce.