Cukinia kiszona w rulonach - zdrowa i dekoracyjna
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Tym razem proponujemy cukinię kiszoną w rulonach - zdrowe i dekoracyjne danie. Cukinia im młodsza, tym smaczniejsza. Ze względu na swoje walory smakowe i odżywcze możemy ją smażyć, gotować, a także przygotowywać z niej przetwory.
Więcej przepisów w książce "Nalewki i przetwory"
SKŁADNIKI
- 12 młodych długich cukinii
- 6 gałązek natki pietruszki
- 6 ząbków czosnku
- 3 łyżki soli
- łyżka ziaren czarnego pieprzu
- po 1/2 łyżeczki ziaren białej gorczycy i ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie umyć i osuszyć. Odciąć końcówki, pokroić wzdłuż na cienkie paski.
- Natkę pietruszki umyć i otrząsnąć z wody, czosnek obrać.
- Zagotować 1 i 1/2 l wody z solą, liśćmi laurowymi, pieprzem, zielem angielskim i gorczycą.
- Ostudzić. Rozłożyć na deseczce pasek cukinii. Położyć na nim ząbek czosnku i zwiniętą gałązkę natki pietruszki. Zrolować. Owinąć wokół kolejnymi paskami cukinii, aż do uzyskania szerokości odpowiadającej szerokości słoika.
- W ten sam sposób przygotować pozostałe paski cukinii. Włożyć do słoika rulony cukinii, układając je na sobie.
- Zalać ostudzoną zalewą z przyprawami. Zamknąć słoiki i zostawić na 2–3 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przenieść w chłodne miejsce.