Chrupiące ogórki po koreańsku - pikantne i gotowe w kwadrans!
2021-06-17
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Chrupiące ogórki po koreańsku to łatwa do przygotowania surówka, którą można przechowywać kilka dni w lodówce. Można więc przygotować jej więcej, jeśli zakochamy się w jej smaku. Doskonale smakuje z dodatkiem uprażonego sezamu.
SKŁADNIKI
- 5 dużych ogórków
- 1 cebula
- 1 łyżeczka soli
- 200 ml wody
- 3 łyżki octu 10%
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki maggi
- łyżeczka pieprzu
- ząbek czosnku
- 2 łyżeczki ostrej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki umyć i pokroić w grubsze plastry, cebulę w piórka.
- Wymieszać ogórki z cebulą i solą i przekładamy na durszlak, który kładziemy na misce. Zostawiamy do odsączenia z nadmiaru soku.
- Przygotowujemy zalewę z wody, octu, oleju, maggi i przypraw oraz przeciśniętego przez praskę czosnku.
- Odsączone z nadmiaru soku ogórki przekładamy do słoika i zalewamy zalewą. Tak przygotowane ogórki są już gotowe do spożycia, można je przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?