Chrupiące ogórki po koreańsku - pikantne i gotowe w kwadrans!

Chrupiące ogórki po koreańsku - pikantne i gotowe w kwadrans!
Autor: Shutterstock Pikantne i chrupiące ogórki po koreańsku to doskonały dodatek do dań z grilla
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Chrupiące ogórki po koreańsku to łatwa do przygotowania surówka, którą można przechowywać kilka dni w lodówce. Można więc przygotować jej więcej, jeśli zakochamy się w jej smaku. Doskonale smakuje z dodatkiem uprażonego sezamu.

SKŁADNIKI

  • 5 dużych ogórków
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml wody
  • 3 łyżki octu 10%
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki maggi
  • łyżeczka pieprzu
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki ostrej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki umyć i pokroić w grubsze plastry, cebulę w piórka.
  • Wymieszać ogórki z cebulą i solą i przekładamy na durszlak, który kładziemy na misce.  Zostawiamy do odsączenia z nadmiaru soku.
  • Przygotowujemy zalewę z wody, octu, oleju, maggi  i przypraw oraz przeciśniętego przez praskę czosnku.
  • Odsączone z nadmiaru soku ogórki przekładamy do słoika i zalewamy zalewą. Tak przygotowane ogórki są już gotowe do spożycia, można je przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej