Bakłażany z jabłkiem: kaukaski dip do mięsa i chleba
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Bakłażany z jabłkiem, kaukaski dip do mięsa i chleba, przyda się w każdym domu. Można przygotować większą ilość i przechowywać w lodówce, a po pasteryzacji w spiżarni. Bakłażany z jabłkiem pasują do pieczonej wieprzowiny i baraniny. Ale ten gęsty warzywny sos zasmakuje również wegetarianom. Doskonale sprawdza się jako dip do warzyw. Pysznie smakuje na świeżym chlebie lub pełnoziarnistej grzance.
SKŁADNIKI
- 1 kg bakłażanów
- 20 dag kwaśnych jabłek
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- po pół łyżeczki suszonych liści kolendry, pietruszki, selera, bazylii i cząbru, albo 1 łyżka gotowej mieszanki ziół kaukaskich
- cukier, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażany w całości upiec w piekarniku, gdy się upieką, natychmiast zanurzyć w ziemnej wodzie i z ostudzonych zdjąć skórkę. Następnie zmiksować.
- Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na kawałki.
- Na patelni rozgrzać olej, zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać jabłka i smażyć, aż zaczną się rozpadać.
- Zmiksowane bakłażany wyłożyć na patelnię. Dodać zioła, doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą, pieprzem, zagotować.
- Tak przygotowany dip przelać do słoików. Po wystudzeniu można go przechowywać w lodówce. Jeśli chcemy go przechować dłużej, gorące słoiki z dipem należy pasteryzować.