Bakłażany z jabłkiem: kaukaski dip do mięsa i chleba

2021-03-29
Bakłażany z jabłkiem: kaukaski dip do mięsa i chleba
Autor: thinkstockphotos.com Pasta z bakłażanów dobrze smakuje z chlebem. 
łatwy
45 min
4

Bakłażany z jabłkiem, kaukaski dip do mięsa i chleba, przyda się w każdym domu. Można przygotować większą ilość i przechowywać w lodówce, a po pasteryzacji w spiżarni. Bakłażany z jabłkiem pasują do pieczonej wieprzowiny i baraniny. Ale ten gęsty warzywny sos zasmakuje również wegetarianom. Doskonale sprawdza się jako dip do warzyw. Pysznie smakuje na świeżym chlebie lub pełnoziarnistej grzance. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg bakłażanów
  • 20 dag kwaśnych jabłek
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • po pół łyżeczki suszonych liści kolendry, pietruszki, selera, bazylii i cząbru, albo 1 łyżka gotowej mieszanki ziół kaukaskich
  • cukier, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażany w całości upiec w piekarniku, gdy się upieką, natychmiast zanurzyć w ziemnej wodzie i z ostudzonych zdjąć skórkę. Następnie zmiksować.
  • Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na kawałki.
  • Na patelni rozgrzać olej, zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać jabłka i smażyć, aż zaczną się rozpadać. 
  • Zmiksowane bakłażany wyłożyć na patelnię. Dodać zioła, doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą, pieprzem, zagotować. 
  • Tak przygotowany dip przelać do słoików. Po wystudzeniu można go przechowywać w lodówce. Jeśli chcemy go przechować dłużej, gorące słoiki z dipem należy pasteryzować.