Bakłażany w zalewie miodowej: przepis na bakłażany w oliwie
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Bakłażany w oliwie są doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a smak niepowtarzalny. Podajemy dobry przepis na bakłażany w zalewie miodowej.
SKŁADNIKI
- 1 kg bakłażanów
4 łyżeczki nasion kopru
4 łyżeczki gorczycy
4 łyżeczki kminku
4 łyżki octu winnego
350 ml oliwy
4 goździki
2 liście laurowe
4 papryczki chili
4 ząbki czosnku
4 łyżki soli
kawałek imbiru
15 dag płynnego miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażany umyć i pokroić w małą kostkę.
- Czosnek oraz imbir obrać i drobno posiekać.
- Papryczkę chili umyć i pokroić.
- Na patelni rozgrzać 200 ml oliwy, podsmażać bakłażany przez 10 minut. Przełożyć do miski, skropić octem i wymieszać.
- Na tę samą patelnię wrzucić czosnek, imbir, chili, liście laurowe, goździki, gorczycę, kminek oraz koper. Wymieszać i podsmażać przez kilka minut. Pod koniec doprawić solą. Dodać do bakłażanów.
- Pozostałą oliwę delikatnie podgrzać i ciepłą wymieszać z miodem.
- Bakłażany przełożyć do słoika. Podlać letnią oliwą z miodem. Słoiki zakręcić.