Azjatycki dżem robię z 4 składników. Kaya to zdrowy przysmak za grosze

dżem kaya
Autor: Shutterstock To najzdrowszy dżem świata. Przysmak z Azji zaskoczy smakiem i działaniem.
łatwy
70 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dżem kaya to nowy superfood prosto z Azji. Jest pyszny, ma obłędny aromat i aksamitną konsystencję. To najzdrowszy dżem na świecie, który robi się z czterech składników. Ten wyśmienity azjatycki przysmak bez problemu można zrobić w domu. Zobaczcie, jak przygotować słoiczek domowego dżemu kaya i poznajcie jego niesamowite właściwości.

Co to jest dżem kaya?

Dżem kaya pochodzi z Południowo-Wschodniej Azji. To znany i lubiany przysmak w takich krajach ja Indonezja, Singapur czy Malezja. Wyróżniają go nie tylko składniki, ale i sposób przygotowania. Kaya przyrządza się z czterech produktów, które można z łatwością kupić w polskich sklepach. Są do kupienia przez cały rok, a ich cena nie zwala z nóg. Dżem kaya składa się z mleka kokosowego, jajka, cukru i szczypty soli. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza specjalnemu sposobowi przygotowania. Azjatycki dżem kokosowy gotuje się na parze.

Dżem kaya – właściwości odżywcze

Właściwości prozdrowotne dżemu kokosowego kaya znane są w Azji od lat. Produkty, które wykorzystuje się do jego przygotowania, wyróżniają się pozytywnym wpływem na zdrowie. Są źródłem witamin i minerałów oraz składników odżywczych niezbędnych do prawidłowej pracy całego organizmu.

Główny składnik tego domowego dżemu, czyli mleko kokosowe, zawiera wiele cennych substancji odżywczych. Jest bogate w wapń, który pozytywnie wpływa na kości i przeciwdziała osteoporozie. Dzięki zawartości zdrowych kwasów tłuszczowych wykazuje działanie antywirusowe i antybakteryjne.

W składzie dżemu znajduje się także jajko. Dostarcza witamin z grupy B, A, E i D. Jest skarbnicą aminokwasów. To substancje, które zapewniają zdrowy wzrok i piękną skórkę. Jajka korzystnie wpływają na układ nerwowy. Wzmacniają kości i poprawiają koncentrację.

Jak zrobić dżem kaya?

Azjatycki dżem kaya, którego kokosowy smak zachwyca, bez problemu można zrobić w domu. Przepis jest łatwy, ale na przygotowanie warto zarezerwować sobie nieco więcej czasu. Dżem z Azji powinien gotować się na parze przez godzinę. W tym czasie należy uzupełniać wodę w rondelku, która może się wygotować.

Jak więc zrobić słoiczek pysznego i zdrowego dżemu kaya? Kokosowy przysmak z Azji jest łatwy. Warto skorzystać z tego przepisu, ponieważ dżem ma nie tylko pyszny smak, ale i pozytywny wpływ na zdrowie.

  • 1. krok – wymieszanie jajka z cukrem, solą i mlekiem kokosowym
  • 2. krok – umieszczenie miseczki z masą kokosową nad rondelkiem z wrzątkiem
  • 3. krok – gotowanie na parze dżemu kaya przez godzinę

Gotowy dżem kokosowy kaya należy od razu przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce. Świetnie smakuje jeszcze lekko ciepły i po ostygnięciu. Można podawać go z ciepłymi tostami i jako dodatek do gofrów, placków, naleśników czy różnego rodzaju deserów.

SKŁADNIKI

  • 1/4 szklanki mleczka kokosowego
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki wbić jajko. Wsypać cukier i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać za pomocą rózgi kuchennej lub trzepaczki.
  • Wlać mleko kokosowe i dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
  • W rondelku zagotować wodę. Zmniejszyć ogień i nad powierzchnią wrzątku umieścić miseczkę z masą kokosową.
  • Gotować na bardzo małym ogniu około 1 godziny. Od czasu do czasu zamieszać. Jeżeli woda w rondelku zacznie się wygotowywać, uzupełnić.
  • Gotowy dżem przełożyć do słoiczka i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.
  • Podawać jako dodatek do pieczywa, placków lub gofrów.
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej