Azjatycki dżem robię z 4 składników. Kaya to zdrowy przysmak za grosze
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dżem kaya to nowy superfood prosto z Azji. Jest pyszny, ma obłędny aromat i aksamitną konsystencję. To najzdrowszy dżem na świecie, który robi się z czterech składników. Ten wyśmienity azjatycki przysmak bez problemu można zrobić w domu. Zobaczcie, jak przygotować słoiczek domowego dżemu kaya i poznajcie jego niesamowite właściwości.
Co to jest dżem kaya?
Dżem kaya pochodzi z Południowo-Wschodniej Azji. To znany i lubiany przysmak w takich krajach ja Indonezja, Singapur czy Malezja. Wyróżniają go nie tylko składniki, ale i sposób przygotowania. Kaya przyrządza się z czterech produktów, które można z łatwością kupić w polskich sklepach. Są do kupienia przez cały rok, a ich cena nie zwala z nóg. Dżem kaya składa się z mleka kokosowego, jajka, cukru i szczypty soli. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza specjalnemu sposobowi przygotowania. Azjatycki dżem kokosowy gotuje się na parze.
Dżem kaya – właściwości odżywcze
Właściwości prozdrowotne dżemu kokosowego kaya znane są w Azji od lat. Produkty, które wykorzystuje się do jego przygotowania, wyróżniają się pozytywnym wpływem na zdrowie. Są źródłem witamin i minerałów oraz składników odżywczych niezbędnych do prawidłowej pracy całego organizmu.
Główny składnik tego domowego dżemu, czyli mleko kokosowe, zawiera wiele cennych substancji odżywczych. Jest bogate w wapń, który pozytywnie wpływa na kości i przeciwdziała osteoporozie. Dzięki zawartości zdrowych kwasów tłuszczowych wykazuje działanie antywirusowe i antybakteryjne.
W składzie dżemu znajduje się także jajko. Dostarcza witamin z grupy B, A, E i D. Jest skarbnicą aminokwasów. To substancje, które zapewniają zdrowy wzrok i piękną skórkę. Jajka korzystnie wpływają na układ nerwowy. Wzmacniają kości i poprawiają koncentrację.
Jak zrobić dżem kaya?
Azjatycki dżem kaya, którego kokosowy smak zachwyca, bez problemu można zrobić w domu. Przepis jest łatwy, ale na przygotowanie warto zarezerwować sobie nieco więcej czasu. Dżem z Azji powinien gotować się na parze przez godzinę. W tym czasie należy uzupełniać wodę w rondelku, która może się wygotować.
Jak więc zrobić słoiczek pysznego i zdrowego dżemu kaya? Kokosowy przysmak z Azji jest łatwy. Warto skorzystać z tego przepisu, ponieważ dżem ma nie tylko pyszny smak, ale i pozytywny wpływ na zdrowie.
- 1. krok – wymieszanie jajka z cukrem, solą i mlekiem kokosowym
- 2. krok – umieszczenie miseczki z masą kokosową nad rondelkiem z wrzątkiem
- 3. krok – gotowanie na parze dżemu kaya przez godzinę
Gotowy dżem kokosowy kaya należy od razu przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce. Świetnie smakuje jeszcze lekko ciepły i po ostygnięciu. Można podawać go z ciepłymi tostami i jako dodatek do gofrów, placków, naleśników czy różnego rodzaju deserów.
SKŁADNIKI
- 1/4 szklanki mleczka kokosowego
- 50 g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki wbić jajko. Wsypać cukier i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać za pomocą rózgi kuchennej lub trzepaczki.
- Wlać mleko kokosowe i dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
- W rondelku zagotować wodę. Zmniejszyć ogień i nad powierzchnią wrzątku umieścić miseczkę z masą kokosową.
- Gotować na bardzo małym ogniu około 1 godziny. Od czasu do czasu zamieszać. Jeżeli woda w rondelku zacznie się wygotowywać, uzupełnić.
- Gotowy dżem przełożyć do słoiczka i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.
- Podawać jako dodatek do pieczywa, placków lub gofrów.