Ziemniaki z majerankiem - przepis na pyszne zapiekane ziemniaki do obiadu
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ziemniaki i majeranek to para idealna. Proponujemy więc przepis na dodatek do obiadu jako alternatywę dla ziemniaków z wody czy frytek. Ziemniaki zapiekane z majerankiem - pyszny dodatek do obiadu.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 2,5 łyżki masła
- 2 łyżki majeranku
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1 szklanka mleka
- szklanka startego białego oscypka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotuj na półtwardo w mundurkach, gdy wystygną obierz i pokrój w cieniutkie plasterki.
- Żaroodporne naczynie nasmaruj masłem i ułóż w nim ziemniaki.
- Mleko wymieszaj ze śmietaną, majerankiem, resztą masła, dopraw solą i pieprzem.
- Mieszanką zalej ziemniaki, a następnie posyp serem. Zapiekaj w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż ziemniaki będą miękkie.