Zapiekany kalafior z marchewką: pomysł na pożywny obiad

2021-03-29
miesięcznik "M jak mama"
Zapiekany kalafior
Autor: thinkstockphotos.com Zapiekankę można wzbogacić mielonym mięsem albo plasterkami wędliny
łatwy
35 min
4

Zapiekankę z kalafiora i marchewki możesz wzbogacić, dodając mielone mięso lub plasterki wędliny. Jednak nawet w wersji wege jest pyszna i świetnie zaspokaja głód. Sprawdź, jak zrobić zapiekanego kalafiora z marchewką.

SKŁADNIKI

  • mały kalafior
  • 2 duże marchewki
  • łyżka oleju
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietanki 18 proc.
  • 20 dag startego żółtego sera (np. morskiego, podlaskiego, goudy)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafior oczyść, podziel na różyczki.
  • Marchewki obierz, opłucz, pokrój w kostkę.
  • Warzywa włóż do osolonej wrzącej wody, gotuj 2–3 minuty, odcedź na sicie, przelej zimną wodą.
  • Formę do zapiekania posmaruj olejem, włóż warzywa.
  • Jajka roztrzep ze śmietanką i połową sera, przypraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
  • Masą zalej warzywa, wierzch posyp resztą sera. Zapiekaj ok. 20 minut w temp. 200ºC.
miesięcznik "M jak mama"