Zapiekany kalafior z marchewką: pomysł na pożywny obiad
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Zapiekankę z kalafiora i marchewki możesz wzbogacić, dodając mielone mięso lub plasterki wędliny. Jednak nawet w wersji wege jest pyszna i świetnie zaspokaja głód. Sprawdź, jak zrobić zapiekanego kalafiora z marchewką.
SKŁADNIKI
- mały kalafior
- 2 duże marchewki
- łyżka oleju
- 3 jajka
- 200 ml śmietanki 18 proc.
- 20 dag startego żółtego sera (np. morskiego, podlaskiego, goudy)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafior oczyść, podziel na różyczki.
- Marchewki obierz, opłucz, pokrój w kostkę.
- Warzywa włóż do osolonej wrzącej wody, gotuj 2–3 minuty, odcedź na sicie, przelej zimną wodą.
- Formę do zapiekania posmaruj olejem, włóż warzywa.
- Jajka roztrzep ze śmietanką i połową sera, przypraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
- Masą zalej warzywa, wierzch posyp resztą sera. Zapiekaj ok. 20 minut w temp. 200ºC.