Zapiekanka z selera z niebieskim serem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zapiekanka z selera z niebieskim serem to proste danie wegetariańskie, albo dodatek na ciepło do dań mięsnych.
SKŁADNIKI
- 1-2 średniej wielkości selery
- 500 ml śmietany
- 100 g posiekanych, prażonych orzechów (laskowych lub włoskich - wg upodobania)
- 1 łyżka masła lub oliwy
- sól, pieprz
- 150 g sera z niebieską pleśnią (jeśli ktoś nie lubi może być zwykły żółty ser)
- ulubiona przyprawa (chili, kminek, zioła)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200
o C. - Oczyszczone i obrane selery pokrój w 1,5 cm plastry. Wrzuć do garnka z osoloną wodą i gotuj przez ok. 10 minut. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
- Żaroodporne naczynie nasmaruj tłuszczem, ułóż w nim warstwami seler, orzechy, ulubione przyprawy, seler, orzechy. Polej śmietaną i zapiekaj 15 minut.
- Wyjmij z piekarnika, posyp serem, przyprawami, pieprzem i wstaw z powrotem do piekarnika do momentu, gdy ser nabierze złotego koloru.