Zapiekanka z kaszy kukurydzianej i sera białego
2021-03-29
łatwy
30 min
4
W ramach uprzątania lodówki wypróbuj przepis na szybką zapiekankę z kaszą kukurydzianą i twarogiem. Wykorzystaj resztki mleka, masła i śmietany. Możesz też dorzucić też własne ulubione składniki. Oto przepis na smaczną i treściwą zapiekankę z kaszą kukurydzianą i białym serem.
SKŁADNIKI
- 30 dag kaszy kukurydzianej
- 2,5 szklanki mleka
- 4 dag masła
- 35 dag sera twarogowego
- 3 jajka
- szczypiorek
- 3 łyżki śmietany
- 1 dag bułki tartej
- do smaku: gałka muszkatołowa, cukier, pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę kukurydzianą (przepłukaną wodą) gotujemy na mleku z masłem. Dodajemy utartą gałkę muszkatołową i cukier.
- Twaróg ucieramy z jajkami, posiekanym szczypiorkiem i śmietaną, przyprawiamy pieprzem do smaku.
- Smarujemy naczynie do pieczenia masłem, posypujemy bułką tartą. Układamy warstwami kaszę i masę twarogową. Pieczemy w piekarniku ok. 180 stopni C aż góra zacznie się rumienić.
- Gotową zapiekankę z kaszy kukurydzianej podajemy z sosem koperkowym lub śmietanowym.