Zapiekanka z gotowanych i surowych ziemniaków oraz boczku: sprytny i tani obiad dla rodziny

2021-03-29
Zapiekanka z gotowanych i surowych ziemniaków oraz boczku: sprytny i tani obiad dla rodziny
Autor: Shutterstock Pożywna zapiekanka ziemniaczana zaspokoi nawet wielki głód
łatwy
20 min
4

Zapiekanka z gotowanych i surowych ziemniaków to oszczędny sposób na obiad. Dodatek boczku oraz jajek to nie tylko smak, ale także większa wartość odżywcza. Taka zapiekanka syci na długo. A dodajmy, że jest bardzo prosta w przygotowaniu. 

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Więcej na temat zapiekanki! TU>>>

SKŁADNIKI

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 150 g wędzonego boczku surowego, pokrojonego w kostkę
  • 200 ml śmietany 30%
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka posiekanego ziela rozmarynu lub tymianku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obierz ziemniaki. Pozostaw 1-2 ziemniaki surowe, a pozostałe gotuj w osolonej wodzie przez około 20 minut lub do miękkości.
  • Posmaruj brytfannę tłuszczem lub wyłóż pergaminem, pozostawiając nadmiar papieru zwisający z boków, aby łatwo ci było wyjąć gotowe ciasto.
  • Rozgrzej piekarnik gazowy do 200°C (piekarnik elektryczny 175°C).
  • W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją w kostkę.
  • Na patelni zrumień boczek i dodaj cebulę, smaż do zeszklenia.
  • Ugotowane ziemniaki muszą przestygnąć. Następnie pokrój je na plasterki lub na kawałki.
  • Zetrzyj na tarce te pozostawione 1-2 surowe ziemniaki.
  • Wymieszaj razem starte surowe ziemniaki z usmażoną cebulą i boczkiem, śmietaną, jajkami i kilkoma szczyptami soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Na koniec dodaj gotowane ziemniaki i wymieszaj jeszcze raz.
  • Ciasto przelej do przygotowanej formy do pieczenia. Piecz przez 50–60 minut.
  • Ostudź przed wyjęciem z formy, obracając ją do góry dnem lub ostrożnie wyjmując razem z pergaminem. Następnie pokrój w plasterki.
  • Zapiekankę można zjeść od razu, albo podgrzać plastry, smażąc je na patelni, aż będą brązowe i chrupiące po obu stronach.