Zapiekanka z gotowanych i surowych ziemniaków oraz boczku: sprytny i tani obiad dla rodziny
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Zapiekanka z gotowanych i surowych ziemniaków to oszczędny sposób na obiad. Dodatek boczku oraz jajek to nie tylko smak, ale także większa wartość odżywcza. Taka zapiekanka syci na długo. A dodajmy, że jest bardzo prosta w przygotowaniu.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Więcej na temat zapiekanki! TU>>>
SKŁADNIKI
- 1,2 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 150 g wędzonego boczku surowego, pokrojonego w kostkę
- 200 ml śmietany 30%
- 4 jajka
- 1 łyżeczka posiekanego ziela rozmarynu lub tymianku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obierz ziemniaki. Pozostaw 1-2 ziemniaki surowe, a pozostałe gotuj w osolonej wodzie przez około 20 minut lub do miękkości.
- Posmaruj brytfannę tłuszczem lub wyłóż pergaminem, pozostawiając nadmiar papieru zwisający z boków, aby łatwo ci było wyjąć gotowe ciasto.
- Rozgrzej piekarnik gazowy do 200°C (piekarnik elektryczny 175°C).
- W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją w kostkę.
- Na patelni zrumień boczek i dodaj cebulę, smaż do zeszklenia.
- Ugotowane ziemniaki muszą przestygnąć. Następnie pokrój je na plasterki lub na kawałki.
- Zetrzyj na tarce te pozostawione 1-2 surowe ziemniaki.
- Wymieszaj razem starte surowe ziemniaki z usmażoną cebulą i boczkiem, śmietaną, jajkami i kilkoma szczyptami soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Na koniec dodaj gotowane ziemniaki i wymieszaj jeszcze raz.
- Ciasto przelej do przygotowanej formy do pieczenia. Piecz przez 50–60 minut.
- Ostudź przed wyjęciem z formy, obracając ją do góry dnem lub ostrożnie wyjmując razem z pergaminem. Następnie pokrój w plasterki.
- Zapiekankę można zjeść od razu, albo podgrzać plastry, smażąc je na patelni, aż będą brązowe i chrupiące po obu stronach.