Zapiekanka z czerwonej kapusty, mięsa mielonego i ziemniaków
2021-10-27
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Zapiekanka z czerwonej kapusty, mięsa mielonego i ziemniaków jest banalnie prosta w przygotowaniu. Jeśli na macie pod ręką świeżej główki kapusty czerwonej, możecie użyć gotowej kapusty zasmażanej ze słoika. Znajdziecie ją w każdym sklepie w dziale z przetworami. Można także wykorzystać ziemniaki wcześniej ugotowane, na przykład takie, które zostały z obiadu poprzedniego dnia. Po prostu kuchenny banał, który smakuje niebiańsko!
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 2 jajka
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki oleju
- 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 2 ząbki czosnku, nieobrane
- 2 szklanki kapusty czerwonej, ugotowanej, przyprawionej solą, cukrem i sokiem z cytryny lub kapusty czerwonej zasmażanej ze słoika
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 szklanka śmietanki słodkiej UHT
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonym wrzątku z ząbkami czosnku.
- Mięso mielone wymieszać z jajkami, musztardą. Zrumienić na rozgrzanym oleju.
- Naczynie żaroodporne natłuścić. Na dnie ułożyć połowę ziemniaków. Następnie połowę usmażonego mięsa mielonego. Na to połowę czerwonej kapusty. I znowu ziemniaki, mięso mielone, kapusta.
- Kwaśną śmietanę wymieszać ze słodką śmietanką. Polać mieszaniną wierzch zapiekanki.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200C i piec przez około 30 minut.
- Wyjąć gotową zapiekankę z piekarnika. Odstawić na 5 minut. Przestudzoną zapiekankę pokroić i podawać od razu. Smacznego!
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?