Zapiekanka z czerwonej kapusty, mięsa mielonego i ziemniaków

Zapiekanka z czerwonej kapusty, mięsa mielonego i ziemniaków
Autor: Shutterstock Obfita i sycąca zapiekanka z czerwonej kapusty, mięsa mielonego i ziemniaków
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Zapiekanka z czerwonej kapusty, mięsa mielonego i ziemniaków jest banalnie prosta w przygotowaniu. Jeśli na macie pod ręką świeżej główki kapusty czerwonej, możecie użyć gotowej kapusty zasmażanej ze słoika. Znajdziecie ją w każdym sklepie w dziale z przetworami. Można także wykorzystać ziemniaki wcześniej ugotowane, na przykład takie, które zostały z obiadu poprzedniego dnia. Po prostu kuchenny banał, który smakuje niebiańsko!

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, nieobrane
  • 2 szklanki kapusty czerwonej, ugotowanej, przyprawionej solą, cukrem i sokiem z cytryny lub kapusty czerwonej  zasmażanej ze słoika
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 szklanka śmietanki słodkiej UHT
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonym wrzątku z ząbkami czosnku.
  • Mięso mielone wymieszać z jajkami, musztardą. Zrumienić na rozgrzanym oleju.
  • Naczynie żaroodporne natłuścić. Na dnie ułożyć połowę ziemniaków. Następnie połowę usmażonego mięsa mielonego. Na to połowę czerwonej kapusty. I znowu ziemniaki, mięso mielone, kapusta.
  • Kwaśną śmietanę wymieszać ze słodką śmietanką. Polać mieszaniną wierzch zapiekanki.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200C i piec przez około 30 minut.
  • Wyjąć gotową zapiekankę z piekarnika. Odstawić na 5 minut. Przestudzoną zapiekankę pokroić i podawać od razu. Smacznego!
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej