Zapiekanka warzywna z pomidorami: przepis
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Zapiekanka warzywna z pomidorami to sycące i pożywne danie. Zamiast świeżych pomidorów można wykorzystać te z puszki, a zamiast świeżego koperku - suszony lub mrożony.
SKŁADNIKI
- 10 ugotowanych ziemniaków
- 5 cebul
- 4-5 pomidorów
- 1-2 szklanki innych ugotowanych warzyw (brokułów, kalafiora,kalarepki, fasolki szparagowej
- 2 łyżki oliwy
- 2–3 łyżki masła
- 1/2 szklanki śmietany
- 3 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane ziemniaki pokrój w plasterki.
- Ugotuj brokuł (kalafior, kalarepkę, fasolkę)
- Cebule obierz, posiekaj. Pomidory sparz, zdejmij skórkę, pokrój w plastry.
- Na oliwie podsmaż cebulę.
- Głęboką brytfannę posmaruj masłem, ułóż w niej połowę ziemniaków, na nich warstwami cebulę, inne warzywo i pomidory, a na wierzchu połóż znowu ziemniaki.
- Warstwy oprósz solą i pieprzem. Polej śmietaną i zapiekaj 20 min w temp. 200°C.
- Przed podaniem posyp koperkiem.