Zapiekanka makaronowa ze szparagami i suszonymi pomidorami - SPRAWDZONY PRZEPIS
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Proponujemy przygotowanie bardzo prostej i szybkiej zapiekanki makaronowej ze szparagami i suszonymi pomidorami. Całe danie zajmie nam niespełna 15 minut.
SKŁADNIKI
- 300 gram zielonych szparagów
- 1/2 słoika suszonych pomidorów w oliwie (mogą być z przyprawami)
- 2 porcje makaronu
- 5 plasterków szynki (opcjonalnie)
- ok. 50 g tartego parmezanu
- oliwa spod pomidorów - ilość wedle uznania
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi płuczemy, odrywamy stwardniałe końce, kroimy na 3 cm kawałki.
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Około 3 minut przed odcedzeniem wrzucamy do makaronu przygotowane szparagi.
- Makaron ze szparagami odcedzamy,
- Do żaroodpornego naczynia wrzucamy makaron i szparagi, dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę, suszone pomidory przekrojone na połówki oraz dodajemy oliwę spod pomidorów i przyprawiamy pieprzem. Mieszamy. Wierzch posypujemy startym parmezanem.
- Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż ser się rozpuści a makaron lekko zrumieni.