Zapiekanka makaronowa z wieprzowiną i kalafiorem

2021-03-29
Zapiekanka makaronowa z wieprzowiną i kalafiorem
Autor: Shutterstock Zapiekanka makaronowa z wieprzowiną to pyszny i sycący posiłek dla całej rodziny
łatwy
30 min
4

Zapiekanka makaronowa z mieloną wieprzowiną i kalafiorem to sycące i pyszne danie dla całej rodziny. Mamy tu skrobię, proteiny i solidną dawkę warzyw w jednej potrawie. Zapiekanka z makaronu, mielonego mięsa i kalafiora świetnie sprawdzi się również jako ciepła kolacja. Zapiekany makaron z mięsem mielonymi i kalafiorem można podać z domowym keczupem. 

SKŁADNIKI

  • 250 g suchego makaronu np. kolanka lub świderki
  • 1 mały kalafior
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego np. z łopatki lub szynki
  • 1 cebula
  • 125 ml śmietany 30% lub 36%
  • 3 jajka
  • 150 g żółtego sera tartego
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować w osolonym wrzątku na półtwardo. Odcedzić i pozostawić. 
  • Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w osolonym i lekko osłodzonym wrzątku. Odsączyć.
  • Cebulę pokroić drobno i zeszklić na 1 łyżce masła. Dodać mielone mięso i zrumienić. 
  • Roztrzepane jajka połączyć ze śmietaną. 
  • W misce wymieszać makaron, kalafior, usmażone mięso z cebulą. Wlać mieszaninę jajek i śmietany, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać dokładnie. 
  • Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Przełożyć zawartość miski. Posypać tartym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez 20 minut. 
  • Podawać jeszcze gorące z domowym keczupem