Zapiekane roladki z cukinii - przepyszne i niedrogie

2021-03-29
Zapiekane roladki z cukinii - przepyszne i niedrogie
Autor: Shutterstock Zapiekane roladki z cukinii - efektowne i łatwe do przygotowania
łatwy
35 min
4

Zapiekane roladki z cukinii możesz nadziewać farszem, jaki lubisz najbardziej - sprawdzą się tu zarówno warzywa zmieszane z serem, jak i reszta sosu  spaghetti bolognese. W naszym przepisie proponujemy farsz z mielonego mięsa duszonego z koncentratem pomidorowym.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 30o g mielonego mięsa wołowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • mały koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • po pół łyżeczki suszonej bazylii i oregano
  • 2-3 cukinie - zależy od ich wielkości
  • 1 duża kulka mozzarelli
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 10 dag ostrego żółtego sera
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie pokroić wzdłuż na plastry grubości 1 cm, posypać lekko solą, położyć na sicie, żeby zmiękła i żeby nadmiar soku ściekł.
  • W tym czasie przygotować nadzienie: mięso podsmażyć na oleju wraz z drobno posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać sól, bazylię i oregano oraz koncentrat pomidorowy rozrobiony w połowie szklanki wody. Dodać też cukier. Dusić do odparowania sosu.
  • Lekko przestudzić, nakładać farsz na plastry cukinii i rolować je. Układać w naczyniu  żaroodpornym wysmarowanym  tłuszczem - końcem plastra do dołu.
  • Zalać sosem przygotowanym z rozmieszanego  z jajkiem jogurtu i dwóch serów startych na tarce. Sos  można posolić i popieprzyć do smaku.
  • Cukiniowe roladki zalać sosem i zapiekać ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.