Zapiekane roladki z cukinii - przepyszne i niedrogie

2020-03-24
Zapiekane roladki z cukinii - przepyszne i niedrogie
Autor: Shutterstock Zapiekane roladki z cukinii - efektowne i łatwe do przygotowania
łatwy
35 min
4

Zapiekane roladki z cukinii możesz nadziewać farszem, jaki lubisz najbardziej - sprawdzą się tu zarówno warzywa zmieszane z serem, jak i reszta sosu  spaghetti bolognese. W naszym przepisie proponujemy farsz z mielonego mięsa duszonego z koncentratem pomidorowym.

Składniki

30o g mielonego mięsa wołowego

1 średnia cebula

1 ząbek czosnku

mały koncentrat pomidorowy

sól, pieprz i cukier do smaku

po pół łyżeczki suszonej bazylii i oregano

2-3 cukinie - zależy od ich wielkości

1 duża kulka mozzarelli

1 małe opakowanie jogurtu naturalnego

10 dag ostrego żółtego sera

1 jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Cukinie pokroić wzdłuż na plastry grubości 1 cm, posypać lekko solą, położyć na sicie, żeby zmiękła i żeby nadmiar soku ściekł.

W tym czasie przygotować nadzienie: mięso podsmażyć na oleju wraz z drobno posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać sól, bazylię i oregano oraz koncentrat pomidorowy rozrobiony w połowie szklanki wody. Dodać też cukier. Dusić do odparowania sosu.

Lekko przestudzić, nakładać farsz na plastry cukinii i rolować je. Układać w naczyniu  żaroodpornym wysmarowanym  tłuszczem - końcem plastra do dołu.

Zalać sosem przygotowanym z rozmieszanego  z jajkiem jogurtu i dwóch serów startych na tarce. Sos  można posolić i popieprzyć do smaku.

Cukiniowe roladki zalać sosem i zapiekać ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska