Wieprzowina z ziemniakami zapiekana pod majonezem
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Wieprzowina z ziemniakami zapiekana pod majonezem to łatwe danie obiadowe. Przygotowując go warto zwrócić uwagą, aby cienko pokroić ziemniaki, wtedy lepiej się zapieką. Mięso, uwierzcie, będzie się rozpływać w ustach.
SKŁADNIKI
- 300 g wieprzowiny, mięsa z szynki lub łopatki
- 6-8 ziemniaków
- 1 mała cebula
- 100 g żółtego sera, startego
- 100 ml majonezu
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na cienkie plasterki.
- Wieprzowinę pokroić na plastry grubości 1 cm i lekko zbić je tłuczkiem do mięsa.
- Cebulę pokroić na półtalarki.
- Formę do zapiekania posmarować olejem. Na dnie ułożyć ziemniaki, lekko je posolić i popieprzyć.
- Na ziemniakach ułożyć mięso, znowu lekko posolić i popieprzyć.
- Ułożyć warstwę cebuli i posmarować majonezem. Wierzch posypać tartym serem.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać przez 40-50 minut.