Warzywa pod makaronem - sprytna zapiekanka z niedrogich składników
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Warzywa pod makaronem to sprytny sposób na wykorzystanie ogólnie dostępnych warzyw, nadmiaru ugotowanego makaronu i żółtego sera. Potrawa bardzo niedroga, łatwa do przygotowania, a jednocześnie smaczna i ładnie się prezentująca. Idealna w dniach, gdy nasz budżet został nadszarpnięty.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 pory
- 6 marchewek
- 500 g ugotowanego makaronu, np. szpecli
- 175 g startego żółtego sera
- 4 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane marchewki wrzuć do osolonego wrzątku gotuj 4 minuty, następnie dodaj pory pokrojone na kawałki długości marchewek i gotuj jeszcze 2 minuty.
- Osącz warzywa z wody i podsmaż na 2 łyżkach masła.
- Ułóż na dnie naczynia żaroodpornego.
- Na patelki rozgrzej resztę masła, wrzuć makaron, smaż 2-3 minuty, dopraw do smaku solą, gałką i pieprzem. Dodaj połowę startego sera, wymieszaj.
- Makaron wyłóż na warzywa i posyp pozostałym serem. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 20 minut,