Tarta z szynką, owczym serem i warzywami - pyszny obiad dla gości lub rodziny
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Tarta z warzywami, szynką i serem owczym. Szukasz inspiracji na proste, szybkie w przygotowaniu i pyszne danie, które zachwyci Twoich gości? Prezentujemy prosty przepis na tartę z warzywami, szynką i serem owczym. Zobacz jak krok po kroku przygotować pyszną tartę!
SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej (najlepiej tortowej)
- 100 g zimnego masła pokrojonego w małą kostkę
- jajko
- żółtko
- szczypta soli
- suszony groch lub fasola do wyłożenia formy
- Farsz:
- 4 grube plastry szynki
- 4 ugotowane ziemniaki
- 10 ziarenek marynowanego zielonego pieprzu
- sól
- 200 g sera owczego
- 1 jajko
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
- nieduży brokuł
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ze składników ciasta zagniatamy szybko ciasto i wykładamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem i chłodzimy w lodówce przez ok. 20 min.
- Wysypujemy na schłodzone ciasto równomiernie groch i pieczemy spód tarty przez ok. 12-15 min. w temp. 180 stopni, aż spód się lekko zrumieni. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
- W tym czasie kroimy szynkę w kostkę, ziemniaki ugotowane w mundurkach obieramy i kroimy na ćwierćtalarki, cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
- Marynowany zielony pieprz ugniatamy w moździerzu i mieszamy w misce z serem, jogurtem, jajkiem. Do farszu dodajemy cebulę, szynkę, przyprawiamy.
- Kroimy paprykę na cząstki, a brokuła dzielimy na małe różyczki. Wykładamy masę serową na spód tarty, wtykamy w nią cząstki papryki, brokuły i ziemniaki.
- Z powrotem wsadzamy tartę do piekarnika i zapiekamy ok. 25 min.