Tarta z pieczarkami - pyszna, niedroga, efektowna

2020-03-15
Tarta z pieczarkami - pyszna, niedroga, efektowna
Autor: Shutterstock Tartę z pieczarkami przygotujesz bardzo łatwo z powszechnie dostępnych składników
łatwy
60 min
4

Tarta z pieczarkami  to  doskonałe wytrawne ciasto, łatwe do przygotowania z powszechnie dostępnych składników. Najlepiej smakuje na ciepło, ale na drugi  dzień także można jej kawałki zabrać na lunch do pracy. Wegetarianie mogę z powodzeniem pominąć kiełbasę.

Składniki

Spód:

200 g mąki pszennej

120 g masła

szczypta soli

1 jajko (użyłam L)

Nadzienie:

2 czerwone cebule

1 łyżka oliwy lub oleju

250 g pieczarek

3 łyżki posiekanej natki

250 g dobrej kiełbasy wiejskiej (opcjonalnie)

160 g tartego żółtego sera

1 łyżka mąki

3 jajka

1 szklanka mleka

½ szklanki kremówki

dodatkowo: tłuszcz do smażenia - najlepsze będzie masło

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ze składników na ciasto szybko je zagnieć - jeśli nie będzie się chciało uformować, możesz dodać odrobinę zimnej wody.

Ciastem wylep posmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką formę do tarty. Formę nakryj folią i schłódź przez około godzinę.

W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni, ciasto nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i dociąż ziarnami grochu/fasoli albo kulkami ceramicznymi.

Podpiecz 10 minut, a następnie zdejmij papier z grochem i zapiecz kolejne 5 minut - po tym czasie ostudź.

Gdy ciasto się piecze - przygotuj nadzienie. Cebulę pokrój w kostkę lub w piórka, podsmaż krótko na rozgrzanej patelni, zmniejsz ogień i smaż cebulę przez kolejne 15-20 minut, tak aby się skarmelizowała (ja patelnię przykryłam na ten czas pokrywką).

Pieczarki obierz i pokrój w plasterki (lub w półplasterki jeśli pieczarki są duże), usmaż grzyby na patelni na której była smażona wcześniej cebula.

Kiełbasę pokrój w drobną kostkę i krótko podsmaż.

W misce wymieszaj cebulę, pieczarki, kiełbasę i posiekaną natkę pietruszki.

Wyłóż nadzienie na podpieczony spód.

W dużej misce rozkłóć jajka z solą i pieprzem, dodaj mleko i kremówkę, wymieszaj.

Do mieszaniny jajecznej dodaj starty ser. Wylej masę do tartę.

Zapiekaj w 180 stopniach przez około 35-40 minut - tarta ma być rumiana.Podawaj na ciepło.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska