Tarta z pieczarkami - pyszna, niedroga, efektowna
2021-11-04
łatwy
60 min
4
Tarta z pieczarkami to doskonałe wytrawne ciasto, łatwe do przygotowania z powszechnie dostępnych składników. Najlepiej smakuje na ciepło, ale na drugi dzień także można jej kawałki zabrać na lunch do pracy. Wegetarianie mogę z powodzeniem pominąć kiełbasę.
SKŁADNIKI
- Spód:
- 200 g mąki pszennej
- 120 g masła
- szczypta soli
- 1 jajko (użyłam L)
- Nadzienie:
- 2 czerwone cebule
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 250 g pieczarek
- 3 łyżki posiekanej natki
- 250 g dobrej kiełbasy wiejskiej (opcjonalnie)
- 160 g tartego żółtego sera
- 1 łyżka mąki
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki kremówki
- dodatkowo: tłuszcz do smażenia - najlepsze będzie masło
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ze składników na ciasto szybko je zagnieć - jeśli nie będzie się chciało uformować, możesz dodać odrobinę zimnej wody.
- Ciastem wylep posmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką formę do tarty. Formę nakryj folią i schłódź przez około godzinę.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni, ciasto nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i dociąż ziarnami grochu/fasoli albo kulkami ceramicznymi.
- Podpiecz 10 minut, a następnie zdejmij papier z grochem i zapiecz kolejne 5 minut - po tym czasie ostudź.
- Gdy ciasto się piecze - przygotuj nadzienie. Cebulę pokrój w kostkę lub w piórka, podsmaż krótko na rozgrzanej patelni, zmniejsz ogień i smaż cebulę przez kolejne 15-20 minut, tak aby się skarmelizowała (ja patelnię przykryłam na ten czas pokrywką).
- Pieczarki obierz i pokrój w plasterki (lub w półplasterki jeśli pieczarki są duże), usmaż grzyby na patelni na której była smażona wcześniej cebula.
- Kiełbasę pokrój w drobną kostkę i krótko podsmaż.
- W misce wymieszaj cebulę, pieczarki, kiełbasę i posiekaną natkę pietruszki.
- Wyłóż nadzienie na podpieczony spód.
- W dużej misce rozkłóć jajka z solą i pieprzem, dodaj mleko i kremówkę, wymieszaj.
- Do mieszaniny jajecznej dodaj starty ser. Wylej masę do tartę.
- Zapiekaj w 180 stopniach przez około 35-40 minut - tarta ma być rumiana.Podawaj na ciepło.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?