Tarta śliwkowa z serem pleśniowym na wytrawnie
2021-03-29
średni
45 min
4
Tarta śliwkowa z serem pleśniowym i orzechami jest świetna na jesienną kolację. Doskonała na ciepło i na zimno. Na drugi dzień kawałek można zabrać do pracy. Słodko-słona tarta śliwkowa pasuje również jako przystawka. Najlepiej smakuje z kieliszkiem białego wina lub łagodnego cydru.
SKŁADNIKI
- Na kruche ciasto:
- 20 dag mąki i jeszcze trochę do podsypania
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 10 dag schłodzonego masła i jeszcze trochę do wysmarowania formy
- 2-3 łyżki zimnej wody
- Na nadzienie:
- 20 dag żółtego, łagodnego sera, startego na tarce
- 5 dag sera z niebieską pleśnią, pokruszonego
- 3 dag posiekanych orzechów włoskich
- 15 dag śliwek, przekrojonych na pół i wypestkowanych
- szczypta czarnego pieprzu
- 1 łyżka płynnego miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę z solą, cukrem i masłem wyrobić na drobne okruchy. Dolać wody i szybko zagnieść. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
- Formę do tarty o średnicy 23 cm natłuścić masłem.
- Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wylepić nim formę, spód nakłuć widelcem i zapiec przez 15 minut.
- Wyjąć podpieczony spód, zwiększyć temperaturę piekarnika do 200°C.
- Wymieszać oba rodzaje sera z orzechami i wyłożyć na zapieczony spód.
- Na wierzchu ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu.
- Piec kolejne 20-25 minut.
- Przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem i skropić płynnym miodem.