Tarta śliwkowa z serem pleśniowym na wytrawnie

2021-03-29
Tarta śliwkowa z serem pleśniowym na wytrawnie
Autor: Shutterstock Tarta śliwkowo-serowa to pyszny pomysł na sycący posiłek
średni
45 min
4

Tarta śliwkowa z serem pleśniowym i orzechami jest świetna na jesienną kolację. Doskonała na ciepło i na zimno. Na drugi dzień kawałek można zabrać do pracy. Słodko-słona tarta śliwkowa pasuje również jako przystawka. Najlepiej smakuje z kieliszkiem białego wina lub łagodnego cydru. 

SKŁADNIKI

  • Na kruche ciasto:
  • 20 dag mąki i jeszcze trochę do podsypania
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 10 dag schłodzonego masła i jeszcze trochę do wysmarowania formy
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  •  
  • Na nadzienie:
  • 20 dag żółtego, łagodnego sera, startego na tarce
  • 5 dag sera z niebieską pleśnią, pokruszonego
  • 3 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 15 dag śliwek, przekrojonych na pół i wypestkowanych
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1 łyżka płynnego miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę z solą, cukrem i masłem wyrobić na drobne okruchy. Dolać wody i szybko zagnieść. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
  • Formę do tarty o średnicy 23 cm natłuścić masłem.
  • Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wylepić nim formę, spód nakłuć widelcem i zapiec przez 15 minut.
  • Wyjąć podpieczony spód, zwiększyć temperaturę piekarnika do 200°C.
  • Wymieszać oba rodzaje sera z orzechami i wyłożyć na zapieczony spód.
  • Na wierzchu ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu.
  • Piec kolejne 20-25 minut.
  • Przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem i skropić płynnym miodem.