Tarta grzybowa z boczniaków

2021-03-29
Tarta grzybowa z boczniaków
Autor: Shutterstock Tarta grzybowa z dodatkiem boczników to idealne danie na lunch lub kolację - doskonale smakuje na ciepło i na zimno
łatwy
60 min
4

Tarty wytrawne to twoja specjalność? Wypróbuj przepis na tartę grzybową z boczniaków na kruchym cieście. Tarta z grzybami lekko podduszonymi na maśle i śmietanie, przyprawiona świeżą natką pietruszki. Mmm, palce lizać! Tarta grzybowa z boczniakami to nasza propozycja na letni podwieczorek. 

SKŁADNIKI

  • 25 dag mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 2 jajka + żółtko
  • 1/2 kg boczniaków
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki natki
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę posiekaj z masłem, dodaj żółtko, trochę soli, szybko zagnieć ciasto.
  • Owiń je folią i włóż na godzinę do lodówki.
  • Grzyby oczyść i pokrój w paski.
  • Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju, dołóż grzyby i duś ok. 15 minut. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj z jajkami, śmietaną i natką.
  • Ciasto rozwałkuj, wylep nim formę do tarty. Podpiecz w temperaturze 220 stopni C.
  • Nałóż farsz, piecz, aż masa się zetnie (ok. 15 minut).