Tarta grzybowa z boczniaków
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Tarty wytrawne to twoja specjalność? Wypróbuj przepis na tartę grzybową z boczniaków na kruchym cieście. Tarta z grzybami lekko podduszonymi na maśle i śmietanie, przyprawiona świeżą natką pietruszki. Mmm, palce lizać! Tarta grzybowa z boczniakami to nasza propozycja na letni podwieczorek.
SKŁADNIKI
- 25 dag mąki
- 1/2 kostki masła
- 2 jajka + żółtko
- 1/2 kg boczniaków
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki natki
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę posiekaj z masłem, dodaj żółtko, trochę soli, szybko zagnieć ciasto.
- Owiń je folią i włóż na godzinę do lodówki.
- Grzyby oczyść i pokrój w paski.
- Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju, dołóż grzyby i duś ok. 15 minut. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj z jajkami, śmietaną i natką.
- Ciasto rozwałkuj, wylep nim formę do tarty. Podpiecz w temperaturze 220 stopni C.
- Nałóż farsz, piecz, aż masa się zetnie (ok. 15 minut).