Szpinakowa tarta z jajkiem sadzonym - dobry przepis na obiad dla zapracowanych

2020-10-18
Szpinakowa tarta z jajkiem na twardo - dobry przepis na obiad dla zapracowanych
Autor: Shutterstock Szpinakowa tarta z jajkiem na twardo to tradycyjne włoskie ciasto wielkanocne.
łatwy
35 min
4

Szpinakowa tarta z jajkiem to tradycyjny wielkanocny przepis we Włoszech. My jednak proponujemy, by podawać tartę na co dzień. Przedstawiamy doskonały pomysł na obiad dla zapracowanych, bo to danie następnego dnia po przygotowaniu jest o niebo lepsze, więc za jednym zamachem mamy obiad na dwa dni.

Składniki

500 g świeżego szpinaku

2 łyżki oliwy

1 duża cebula, pokrojona w kostkę

250 g ricotty

50 g świeżo startego parmezanu

sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mielona papryka

jajka ugotowane na twardo

opakowanie ciasta francuskiego

1 jajko do posmarowania ciasta, opcjonalnie: nasiona sezamu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ser ricotta odsączyć na sitku ok. 30 min w celu pozbycia się nadmiaru wody.

Szpinak umyć dokładnie i włożyć do garnka z wrzącą wodą. Następnie gotować przez 3 minuty, odcedzić, wystudzić, dokładnie odcisnąć z wody w bawełnianej ściereczce. Posiekany przełożyć do miski.

Posiekaną cebulę zeszklić na oliwie i przerzucić do szpinaku. Dodać ricottę i starty parmezan. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz słodką papryką. Dobrze wymieszać. 

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Foremkę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i boki formy wyłożyć ciastem francuskim. Po czym nałożyć pierwszą część (połowę) masy szpinakowej.

Do masy włożyć jajka na twardo (bez skorupek) przykryć je pozostałą masą szpinakową. Wierzch tarty przykryć ciastem francuskim,  posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać nasionami sezamu. 

Tak przygotowaną tartę wstawić do piekarnika nagrzanego, na około 30 minut, aż tarta upiecze się na złoty kolor. Tartę podajemy na ciepło.