Spiralna tarta z warzywami
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Spiralna tarta z warzywami to efektowny pomysł na wytrawne ciasto. Doskonałe nadzienie i maślane ciasto to idealny duet na letni posiłek. Tarta pięknie prezentuje i jeszcze lepiej smakuje.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 paczka ciasta kruchego lub ciasto przygotowane według przepisu Tajemnica idealnego ciasta kruchego
- 1 słoik pomidorów suszonych w oliwie, 330 ml objętości
- 1 duża garść liści bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 50 g startego parmezanu lub innego twardego sera
- 1 duża cukinia
- 1 duży kabaczek
- 2-4 średnie marchewki
- 2 łyżki posiekanych ziół: rozmarynu, tymianku, oregano
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suszone pomidory odcedzić z zalewy, ale zachować pół szklanki oliwy.
- W malakserze lub mikserze zmiksować suszone pomidory razem z liśćmi bazylii i posiekanym czosnkiem oraz oliwą.
- Cukinię, kabaczka i marchewkę pokroić na bardzo cienkie plastry. Najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw lub noża rowkowego.
- Okrągłą formę do zapiekania posmarować oliwą, wyłożyć schłodzonym ciastem.
- Na ciasto wylać zmiksowane pomidory. Posypać tartym serem.
- Począwszy od środka układać spiralnie plastry warzyw.
- Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 50 minut.