Sos majonezowy z szynką do jajek [wielkanocne jaja]

2021-03-29
Sos majonezowy z szynką do jajek [wielkanocne jaja]
Autor: Shutterstock Sos majonezowy z szynką do jajek [wielkanocne jaja]
łatwy
10 min
4

Jaja w majonezie to ulubione danie Polaków w święta wielkanocne. Ale na bazie majonezu można też zrobić bardzo pyszny sos z siekaną szynką, który doskonale będzie pasował do jajek na twardo, a jednocześnie odrobinę urozmaici tradycyjny smak. Ten sos będzie też pasował do szparagów, młodych ziemniaków, serów i pomidorów.

SKŁADNIKI

  • 4-5 łyżek majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy (najlepiej chrzanowej)
  • 2 grubsze plastry szynki
  • 1-2 cebulki dymki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 łyżki pociętej rzeżuchy
  • sól
  • pieprz mielony

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Dymkę, szczypiorek, koperek i szynkę drobno kroimy.

    Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez, musztardę i doprawiamy solą i pieprzem.

    Sos podajemy do jajek na twardo. Dekorujemy sałatą.