Sos majonezowy z szynką do jajek [wielkanocne jaja]
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Jaja w majonezie to ulubione danie Polaków w święta wielkanocne. Ale na bazie majonezu można też zrobić bardzo pyszny sos z siekaną szynką, który doskonale będzie pasował do jajek na twardo, a jednocześnie odrobinę urozmaici tradycyjny smak. Ten sos będzie też pasował do szparagów, młodych ziemniaków, serów i pomidorów.
SKŁADNIKI
- 4-5 łyżek majonezu
- 1 łyżeczka musztardy (najlepiej chrzanowej)
- 2 grubsze plastry szynki
- 1-2 cebulki dymki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 pęczka koperku
- 2 łyżki pociętej rzeżuchy
- sól
- pieprz mielony
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Dymkę, szczypiorek, koperek i szynkę drobno kroimy.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez, musztardę i doprawiamy solą i pieprzem.
Sos podajemy do jajek na twardo. Dekorujemy sałatą.