Przepyszne pory zapiekane w sosie śmietanowym
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Pory zapiekane w sosie śmietanowym to bardzo pyszne danie, efektownie się prezentujące i bardzo sycące. Nadaje się zarówno na obiad, jak i na elegancką kolację. Smakuje wyśmienicie, a jego przyrządzenie wbrew pozorom nie jest trudne.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 8 niezbyt dużych porów, z długimi białymi częściami
- sól, cukier
- szklanka mleka
- pół szklanki śmietany
- łyżka masła
- łyzka mąki
- łyżka startego żółtego sera
- 1 jajko
- 10 dag boczku
- łyżka tłuszczu
- łyżka tartej bułki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzać do 180ºC. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
- Porom przyciąć ciemne końce liści pora, resztę włożyć do wrzącej, osolonej i lekko posłodzonej wody. Podgotować pory, uważając, by ich nie rozgotować. Miękkie wyjąc i ostudzić.
- Każdy por zawinąć w plasterki boczku, ułożyć w naczyniu do zapiekania.
- Z masła i mąki przygotować zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem i śmietaną, zagotować. Sos zestawić z ognia, doprawić do smaku, szybko wymieszać z jajkiem i startym serem.
- Sosem zalać pory w naczyniu, wstawić do piekarnika. Zapiekać do zrumienienia wierzchu, ok. 20 minut.