Pizza z mąki żytniej: sprawdzony przepis
2021-03-29
średni
30 min
4
Pizza nie należy do najzdrowszych dań, jednak jeśli do ciasta dodamy mąki żytniej, wzbogacimy ją o błonnik, magnez, żelazo i witaminy z grupy B. Sprawdź, jak zrobić pyszną pizzę z mąki żytniej.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 200 g maki żytniej
- 200 g mąki pszennej
- 220 ml ciepłej wody
- 20 ml oliwy
- 16 g drożdży
- 8 g soli
- 4 g cukru
- pozostałe składniki:
- 100 g szynki
- 200 g mozzarelli lub dowolnego żółtego sera
- koncentrat pomidorowy, np. Bracia Urbanek
- 3 sztuki papryki konserwowej, np. Bracia Urbanek
- 20 sztuk oliwek, np. Bracia Urbanek
- garść rukoli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże mieszamy z cukrem i z częścią ciepłej wody, odstawiamy.
- Po ok. 10 minutach dodajemy do nich resztę wody, sól, oliwę i mąkę pszenną oraz żytnią.
- Po wymieszaniu w malakserze ciasto wałkujemy i kładziemy na blaszkę. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Kiedy ciasto wyrośnie, rozsmarowujemy na nim koncentrat pomidorowy i posypujemy obficie tartym serem.
- Następnie układamy pokrojoną paprykę, oliwki i szynkę.
- Pieczemy przez ok. 3 minuty w temp. 150 stopni, a następnie 7 minut w temp. 200 stopni. Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika – po 10-15 minutach ciasto powinno być gotowe.
- Gotową pizzę dekorujemy listkami rukoli.