Pizza z kurczakiem, cukinią i papryką: dietetyczna i estetyczna
2021-03-31
średni
30 min
4
Pizza z kurczakiem, cukinią i papryką jest smaczna i estetyczna. Najprostszy przepis na to danie to pokroić cukinię w cieniutkie plastry na specjalnej tarce, tzw. mandolinie i ułożyć bezpośrednio na pizzy, przesmarowując odrobiną oliwy. Jeśli łączymy cukinię z innymi warzywami, jak w naszym przepisie, kroimy ją w nieco grubsze plastry, żeby się nie rozpadła i, po przesmażeniu, układamy na cieście.
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki mleka 2 proc.
- 20 dag mąki pszennej
- 3 dag drożdży
- łyżeczka cukru
- 3 łyżki oliwy
- sól
- łyżeczka oliwy
- mała cukinia
- czerwona papryka
- mała czerwona cebula
- szklanka pokrojonych pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- pieczona pierś kurczaka
- 2 pomidory
- 4 łyżki tartego żółtego sera
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj ciasto. Wymieszaj ciepłe mleko z cukrem i drożdżami, rozczyn zostaw na 10 minut w cieple. Przesianą mąkę wymieszaj z rozczynem, dodaj 1/2 łyżeczki soli i oliwę.
- Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, wyrabiaj jeszcze przez minutę.
- Z ciasta uformuj placek o średnicy ok. 30 cm.
- Ułóż ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko zawiń brzegi do środka i pozostaw w ciepłym miejscu na 20–30 minut.
- Przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek, chwilę smaż, mieszając. Dołóż paprykę pokrojoną w paski i cukinię w plastry, smaż 3 minuty. Dodaj pieczarki i smaż jeszcze 3 minuty.
- Ciasto posmaruj oliwą, ułóż podsmażone składniki, mięso i plastry pomidora, posyp natką i serem. Piecz 15–20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 st. C.