Pizza z kurczakiem, cukinią i papryką: dietetyczna i estetyczna

2021-03-31
Pizza z cukinią
Autor: Shutterstock Pizza cukinią - jest smaczna, niskokaloryczna i pięknie wygląda.
średni
30 min
4

Pizza z kurczakiem, cukinią i papryką jest smaczna i estetyczna. Najprostszy przepis na to danie to pokroić cukinię w cieniutkie plastry na specjalnej tarce, tzw. mandolinie i ułożyć bezpośrednio na pizzy, przesmarowując odrobiną oliwy. Jeśli łączymy cukinię z innymi warzywami, jak w naszym przepisie, kroimy ją w nieco grubsze plastry, żeby się nie rozpadła i, po przesmażeniu, układamy na cieście.

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki mleka 2 proc.
  • 20 dag mąki pszennej
  • 3 dag drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • łyżeczka oliwy
  • mała cukinia
  • czerwona papryka
  • mała czerwona cebula
  • szklanka pokrojonych pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • pieczona pierś kurczaka
  • 2 pomidory
  • 4 łyżki tartego żółtego sera
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj ciasto. Wymieszaj ciepłe mleko z cukrem i drożdżami, rozczyn zostaw na 10 minut w cieple. Przesianą mąkę wymieszaj z rozczynem, dodaj 1/2 łyżeczki soli i oliwę.
  • Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, wyrabiaj jeszcze przez minutę.
  • Z ciasta uformuj placek o średnicy ok. 30 cm.
  • Ułóż ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko zawiń brzegi do środka i pozostaw w ciepłym miejscu na 20–30 minut.
  • Przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek, chwilę smaż, mieszając. Dołóż paprykę pokrojoną w paski i cukinię w plastry, smaż 3 minuty. Dodaj pieczarki i smaż jeszcze 3 minuty.
  • Ciasto posmaruj oliwą, ułóż podsmażone składniki, mięso i plastry pomidora, posyp natką i serem. Piecz 15–20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 st. C.