Pizza z cukinią, kozim serem i ziołami
2021-03-29
średni
40 min
4
Pizza to danie niezwykle uniwersalne – najczęściej kojarzy się z tradycyjną, prostą kompozycją kilku popularnych składników. My proponujemy wyśmienitą pizzę z cukinią, kozim serem i ziołami, która urzeka smakiem.
Pizza z cukinią, kozim serem i ziołami wygląda naprawdę wyjątkowo, świetnie też smakuje. Bez problemu można podać ją nawet najbardziej wymagającym gościom – w mniejszych ilościach świetnie sprawdzi się jako przekąska, jeśli zrobimy jej więcej – może służyć jako śródziemnomorskie, fantastycznie podane danie główne.
SKŁADNIKI
- 300 g ciasta na pizzę
- 500 g przecieru pomidorowego
- 300 g cukinii
- 400 g koziego sera
- 20 g szczypiorku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- listki świeżej bazylii
- oregano
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię wraz ze skórką pokroić wzdłuż na cieniutkie plasterki, włożyć do półmiska i doprawić solą i pieprzem.
- W misce zmieszać ser kozi z posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem.
- Z tak przygotowanej masy uformować małe kuleczki, które następnie zawinąć w plasterki cukinii.
- Ciasto na pizzę rozwałkować, formując kilka mniejszych pizz.
- Na spód ciasta wyłożyć przecier pomidorowy, posypać oregano, a na wierzch ułożyć kilka rolek z cukinią i serem.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni około 20 minut. Całość udekorować listkami bazylii.