Pizza z cukinią, kozim serem i ziołami

pizza-z-cukinia-kozim-serem-i-ziolami-przepis.jpg
Autor: indexfood.pl (mat. prasowe) Pizza z cukinią, kozim serem i ziołami wygląda naprawdę wyjątkowo
średni
40 min
4

Pizza to danie niezwykle uniwersalne – najczęściej kojarzy się z tradycyjną, prostą kompozycją kilku popularnych składników. My proponujemy wyśmienitą pizzę z cukinią, kozim serem i ziołami, która urzeka smakiem.

Pizza z cukinią, kozim serem i ziołami wygląda naprawdę wyjątkowo, świetnie też smakuje. Bez problemu można podać ją nawet najbardziej wymagającym gościom – w mniejszych ilościach świetnie sprawdzi się jako przekąska, jeśli zrobimy jej więcej – może służyć jako śródziemnomorskie, fantastycznie podane danie główne.

SKŁADNIKI

  • 300 g ciasta na pizzę
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 300 g cukinii
  • 400 g koziego sera
  • 20 g szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • listki świeżej bazylii
  • oregano

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię wraz ze skórką pokroić wzdłuż na cieniutkie plasterki, włożyć do półmiska i doprawić solą i pieprzem.
  • W misce zmieszać ser kozi z posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem.
  • Z tak przygotowanej masy uformować małe kuleczki, które następnie zawinąć w plasterki cukinii.
  • Ciasto na pizzę rozwałkować, formując kilka mniejszych pizz.
  • Na spód ciasta wyłożyć przecier pomidorowy, posypać oregano, a na wierzch ułożyć kilka rolek z cukinią i serem.
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni około 20 minut. Całość udekorować listkami bazylii.
Materiały prasowe
więcej