Ciasto do pizzy - przepis jak Magdy Gessler

2021-11-23
Bian
pizza
Autor: photos.com Dobre ciasto to podstawa w prawdziwej pizzy
łatwy
90 min
4

Podstawą dobrej pizzy jest doskonałe ciasto. Zrób ciasto do pizzy według przepisu Magdy Gessler i poczuj, jak smakuje prawdziwa włoska pizza. Sprawdź, jak zrobić dobre ciasto na spód do pizzy, by miało idealną konsystencję i grubość. Oto ciasto na pizzę według receptury Magdy Gessler. 

Gdy już poznacie tajniki ciasta na pizzę - ZRÓBCIE TO:

SKŁADNIKI

  • 340 g mąki
  • 5 g suszonych drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 250 ml letniej wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozpuść drożdże w letniej wodzie i odstaw na 10 minut.
  • W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i wlej drożdże. Wyrabiaj 5-10 minut na blacie aż ciasto będzie jednolite. Odstaw na 10 min.
  • Ponownie włóż ciasto do miski i wyrób z oliwą.
  • Podziel ciasto na porcje po 150 g i uformuj w kule. Następnie przykryj ciasto folią i odstaw na 45 min. W tym czasie ciasto powinno urosnąć.
  • Kiedy ciasto wyrośnie dwukrotnie nagrzej piekarnik do 230 stopni C. Oprósz ciasto mąką, aby się nie kleiło i wałkuj aby nie było pęcherzyków powietrza.
  • Uformuj placki o średnicy około 20 cm. Dodaj ulubione dodatki i piecz około 15 minut. Smacznego!
Bian