Ciasto do pizzy - przepis jak Magdy Gessler
2021-11-23
łatwy
90 min
4
Podstawą dobrej pizzy jest doskonałe ciasto. Zrób ciasto do pizzy według przepisu Magdy Gessler i poczuj, jak smakuje prawdziwa włoska pizza. Sprawdź, jak zrobić dobre ciasto na spód do pizzy, by miało idealną konsystencję i grubość. Oto ciasto na pizzę według receptury Magdy Gessler.
Gdy już poznacie tajniki ciasta na pizzę - ZRÓBCIE TO:
SKŁADNIKI
- 340 g mąki
- 5 g suszonych drożdży
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oliwy
- 250 ml letniej wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozpuść drożdże w letniej wodzie i odstaw na 10 minut.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i wlej drożdże. Wyrabiaj 5-10 minut na blacie aż ciasto będzie jednolite. Odstaw na 10 min.
- Ponownie włóż ciasto do miski i wyrób z oliwą.
- Podziel ciasto na porcje po 150 g i uformuj w kule. Następnie przykryj ciasto folią i odstaw na 45 min. W tym czasie ciasto powinno urosnąć.
- Kiedy ciasto wyrośnie dwukrotnie nagrzej piekarnik do 230 stopni C. Oprósz ciasto mąką, aby się nie kleiło i wałkuj aby nie było pęcherzyków powietrza.
- Uformuj placki o średnicy około 20 cm. Dodaj ulubione dodatki i piecz około 15 minut. Smacznego!