Pizza: dwa sery i szynka - zobacz przepis na ciasto i nadzienie
2021-03-29
średni
45 min
4
Pizza najlepiej smakuje przygotowana własnoręcznie. By się o tym przekonać, przeczytaj nasz przepis na pizzę: dwa sery i szynka, ciasto, które zawsze wychodzi i nadzienie pachnące szałwią i oregano.
SKŁADNIKI
- 8 plasterków szynki
- 5 g drożdży
- 25 dag mąki
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 10 dag owczego sera
- 10 dag sera gouda
- 3-4 gałązki oregano i szałwii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podgrzej pół szklanki wody i rozpuść w niej drożdże. Przesiej mąkę, na środku zrób dołek i wlej drożdże. Postaw na 5 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Dodaj olej, szczyptę soli i uformuj ciasto. Zagnieć, przykryj i odstaw na 50 minut w ciepłe miejsce.
- Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na placek o średnicy 30 cm i grubości około 2-3 mm. Przenieś na blachę wyłożoną pergaminem i posmaruj przecierem pomidorowym. Oprósz solą i pieprzem. Obłóż szynką, serem owczym pokrojonym w plasterki i oprósz startym serem gouda.
- Pizzę wstaw do piekarnika, piecz około 30 minut w temperaturze 225 stopni. Wyjmij z piekarnika, obłóż listkami szałwii i oregano. Podawaj tuż po upieczeniu.