Pizza: dwa sery i szynka - zobacz przepis na ciasto i nadzienie

2021-03-29
Pizza: dwa sery i szynka - zobacz przepis na ciasto i nadzienie
Autor: Shutterstock Pizza włoska nadaje się nawet na romantyczną kolację we dwoje
średni
45 min
4

Pizza najlepiej smakuje przygotowana własnoręcznie. By się o tym przekonać, przeczytaj nasz przepis na pizzę: dwa sery i szynka, ciasto, które zawsze wychodzi i nadzienie pachnące szałwią i oregano.

SKŁADNIKI

  • 8 plasterków szynki
  • 5 g drożdży
  • 25 dag mąki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 10 dag owczego sera
  • 10 dag sera gouda
  • 3-4 gałązki oregano i szałwii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Podgrzej pół szklanki wody i rozpuść w niej drożdże. Przesiej mąkę, na środku zrób dołek i wlej drożdże. Postaw na 5 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Dodaj olej, szczyptę soli i uformuj ciasto. Zagnieć, przykryj i odstaw na 50 minut w ciepłe miejsce.
  • Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na placek o średnicy 30 cm i grubości około 2-3 mm. Przenieś na blachę wyłożoną pergaminem i posmaruj przecierem pomidorowym. Oprósz solą i pieprzem. Obłóż szynką, serem owczym pokrojonym w plasterki i oprósz startym serem gouda.
  • Pizzę wstaw do piekarnika, piecz około 30 minut w temperaturze 225 stopni. Wyjmij z piekarnika, obłóż listkami szałwii i oregano. Podawaj tuż po upieczeniu.