Pizza bezglutenowa: jak zrobić ciasto? Prosty przepis
2021-03-29
średni
40 min
4
Jeśli cierpisz na celiakię albo uczulenie na gluten, wcale nie oznacza to, że musisz rezygnować z pysznej pizzy. Tym bardziej że pizza bezglutenowa to jeden z prostszych przepisów tego rodzaju. Sprawdź, jak zrobić ciasto na pizzę bez glutenu.
ZOBACZ TEŻ: Przepisy na ciasta bezglutenowe
SKŁADNIKI
- 2 szklanki bezglutenowej mąki chlebowej
- niepełna szklanka letniej wody
- 1 saszetka drożdży instant
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- dodatkowo:
- pół szklanki chlebowej mąki do zagniecenia ciasta
- 1 łyżka oliwy do wysmarowania miski, w której będzie rosło ciasto
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól i cukier, na końcu wlewamy 3 łyżki oliwy i - powoli dolewając letnią wodę - mieszamy wszystko łyżką, a potem dłonią.
- Zagniatamy ciasto na pizzę bezglutenową tak długo, aż będzie elastyczne i bez grudek, nielepiące się do ręki.
- Drugą, czystą miskę smarujemy oliwą, wkładamy do niej ciasto i przykrywamy miskę ściereczką lub folią spożywczą. Zostawiamy przy kaloryferze, na kuchence z włączonym piekarnikiem lub w innym ciepłym, choć nie gorącym miejscu.
- Po upływie pół godziny ciasto na pizzę urośnie mniej więcej dwukrotnie. Wtedy nagrzewamy piekarnik do około 200 stopni.
- Blachę smarujemy oliwą, a ciasto zagniatamy i rozpłaszczamy, dociągając do krawędzi formy.
- Teraz wystarczy już tylko położyć na pizzy bezglutenowej ulubione dodatki i wstawić wszystko do piekarnika.
- Po około 25 minutach pizza powinna być gotowa. Smacznego!