Pierś kurczaka zapiekana z warzywami: pysznie, zdrowo, jednogarnkowo
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Pierś z kurczaka zapiekana z warzywami to propozycja dania łatwego do przygotowania i jednogarnkowego. Tak przygotowana pierś jest aromatyczna, a dodatki do niej - od razu upieczone.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 pojedyncze piersi kurczaka bez skóry
- 10 ziemniaków
- 1 czerwona papryka
- 1 mała ostra papryczka
- 2-3 czerwone cebule
- ½ szklanki startego żółtego sera
- sól i pieprz
- natka pietruszki
- oliwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi kurczaka kroimy na pół i oprószamy solą i pieprzem. Obrane i umyte ziemniaki gotujemy ok. 5 minut w osolonej wodzie, następnie kroimy je w plastry.
- Z papryki i papryczki usuwamy gniazdka nasienne, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki
- Ziemniaki, paprykę, cebulę i tarty ser wsypujemy do miski, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i przekładamy do formy do pieczenia.
- Na ułożonej mieszance układamy kawałki piersi kurczaka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekamy ok. 30 minut. Wyjmujemy, posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki i podajemy.