Pieprzne ziemniaczki z chrzanem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Smaczna i intensywna w smaku alternatywa dla puree ziemniaczanego lub ziemniaków z wody. Takie pieprzne ziemniaczki można podać do dań mięsnych, drobiu i ryb. Świetnie smakują również jako dodatek do żurku lub zabielanego barszczu buraczanego.
SKŁADNIKI
- 8 ziemniaków
- 8 plastrów żółtego sera
- 8 łyżeczek tartego chrzanu
- 2,5 łyżeczki czarnego pieprzu (mielonego)
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy.
- Solimy, dodajemy pieprz i ugniatamy na gładko.
- Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy żółtym serem i pieczemy 30 min w temperaturze 175 stopni C.
- Porcje ciepłych ziemniaków nakładamy na talerze i na każdą z nich kładziemy spora porcję chrzanu.