Pasztet z cukinii - sprawdzony przepis
Sprawdź, jak przyrządzić pasztet z cukinii. Idealny dla wegetarian, a także dla tych, którzy chcą odżywiać się nieco lżej. Cukinia to warzywo bardzo popularne na polskich stołach. Przyrządza się z niej pożywne zupy, drugie dania, sałatki i marynaty. Cukinia świetnie nadaje się do duszenia, smaczna jest również na surowo.
Przepisów na pasztet z cukinii znajdziemy w internecie mnóstwo. Podstawowe składniki do jego przyrządzenia to żółty ser, bułka tarta, jajka, cebula i oczywiście cukinia. W niektórych wariantach przepisu do pasztetu z cukinii dodaje się także czosnek, pieczarki, marchewkę, otręby pszenne lub kaszę, np. kukurydzianą, a zamiast pietruszki np. zioła prowansalskie i majeranek. Tylko od waszych upodobań smakowych i fantazji zależy, czy będziecie chcieli zmodyfikować podstawowy przepis i dodać jeszcze jakiś kolejny składnik, który urozmaici potrawę.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki startej cukinii
- 20 dag startego sera żółtego (np. typu gouda lub morski)
- 1 cebula
- 2 szklanki bułki tartej
- 2 jajka
- natka pietruszki
- ½ szklanki oleju
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię należy obrać, wydrążyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć na sitku.
- Ser i cebulę ścieramy na tarce i mieszamy ze startą cukinią, dwiema szklankami bułki tartej, 2 jajkami i pokrojoną natką pietruszki.
- Do wszystkich składników dolewamy ½ szklanki oleju i przyprawiamy solą i pieprzem.
- Całość dokładnie mieszamy, wkładamy do długiej, prostokątnej brytfanki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy z wierzchu bułką tartą.
- Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40-45 min (pasztet powinien się ładnie przyrumienić).
- Upieczony pasztet podajemy na ciepło, np. do drugiego dania lub jako zimną przekąskę.